söndag, september 25, 2011

Kändisspotting i bokvimlet

Efter några dagar på bokmässa i Göteborg är kroppen rätt mör, speciellt fötter och rygg.
Vilka mängder med människor det finns som gärna svettas, trängs och knuffas för att kolla böcker och deras upphovspersoner! Det här är ett jättereklamjippo vi villigt betalar för att bevista ...

För visst är det kul, visst snappar man upp ett och annat, både klokskap och värdelöst vetande. Och så kan man ju bli lite starstruck också, med alla berömdheter som paraderar framför en. Så naturligtvis har också jag ägnat mig åt kändisspotting. Det är faktiskt oundvikligt. Trots trängseln syns de, bästsäljarna, de intellektuella jättarna, de internationella stjärnorna. Plus de andra som inte precis håller Nobel-prisklass men klarar sig bra ändå.

Tre damer slåss om mässans Häftigaste Hår: Nina Hagen, Sofi Oksanen och Kitty Jutbring. Alla tre syns, alla tre har lagt ner stor möda på frisyren. Hagen kör kolsvart, Jutbring turkost och Oksanen har sina randiga dreadlocks långt ner på ryggen. Samtliga matchar med rejält med smink. Klädsamt? Hm.

En som också syns, det är PO Enquist, huvudet längre än de flesta. Fast Fredrik Lindström är ungefär lika lång. Björn Hellberg ler snällt mot alla damer som inte bara köper hans senaste deckare, utan också beklagar att Lindström fått efterträda honom som domare i På spåret. Jan Guillou drar så många åhörare till Piratförlagets monter att man häpnar. Om han kör kortärmat? Har påven en skojig mössa?! (Kortärmat känns för övrigt helt rätt, det är alltid knallvarmt i mässhallen.) Vid sin sida har han som vanligt här Fredrik Belfrage, men den här gången lyser Fredrik i orange - lite mindre vanligt ... Björn Ranelid är för dagen åter sobert svart - men i kostym, inte sportlinne som när jag såg honom på mässan sist ...

Det syns på långt håll på Kikki Danielsson att ”Ett schlagerliv” tar på en. Men vem är det där som så många trängs runt? En äldre herre i tomteskägg? Hoppsan, Ulf Lundell – i förklädnad, känns det som! Mario Vargas Llosa vallas runt av en övervakare från förlaget, jag lyckas ändå till sist hälsa – jag har ju faktiskt varit hemma hos honom i Lima, för många år sedan. Vilket jag naturligtvis minns mycket väl. Om han kom ihåg det? Nej, han låtsades inte ens, och det hedrar honom, tycker jag.

När Svenska Akademien ordnar mingel är den intellektuella nivån hög. Här finns förstås Peter Englund och Sture Allén, för att nämna ett par av de tyngsta. Salem Al Fakir både musicerar och säljer bok. Stefan Einhorn ser snäll ut, det är ju ett måste om man skrivit något med titeln ”Konsten att vara snäll”. Mari Jungstedt har brådis mellan två framträdanden. Plura flanerar förbi i ännu en urtvättad t-tröja.

Jan Myrdal slänger in en passus om en av sina käpphästar, ålderssegregationen i Sverige, när han egentligen föreläser om Indien. Eva Ström, poet, Shakespeare-översättare och ett namn som nämns när nu Akademien har en ledig stol igen, strövar runt med maken Helge vid sin sida. Anders Lundin springer förbi Park Avenue, han repeterar REA och har inte så mycket tid för böcker för tillfället. Thomas Bodström ser ut att stortrivas, men så säljs hans ”Inifrån” riktigt bra också.

Leif Pagrotsky åker hem innan mässan är helt slut. Majgull Axelsson har ett urhäftigt halsband, det kan vara av stickad koppartråd. Unni Drougge kör en annan stil, en som skriker SE MEJ, JAG ÄR OCKSÅ HÄR. Ganska framgångsrikt, tror jag - jag kan ju knappast ha varit ensam om att ha lagt märke till henne?
Lars Adaktusson, bokdebutant, avslutar sitt mässäventyr med två varma korvar med bröd. Senap, ingen ketchup. För jo, man blir hungrig också.

Skynda, skynda - mässpris här, gratistugg där, föreläsning, seminarium, köp en tröja, skaffa en julklapp ...
Visst vet jag att bilden på Lundell är oskarp - skyller på trängseln, är förvånad att jag kom åt över huvud taget!
Många köpte Kikkis bok, i signerade exemplar.
Mina trötta fossingar måste ta paus, trots bekvämast möjliga fotbeklädnad, medan andra bokvänner rusar vidare.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Tack! Nu gör det ju inget att jag inte var där - utan valde kulturnatt med körmaraton i Norrköping i stället... plus en privat Idoltävling med familjen... (Juryn var enig, jag är inget idolämne, har ingen påttänsiaaal.)

  Min kompis som var där och sålde sin bok för rektorer (se min blogg) sa att många stannade upp just för titelns skull - de som inte köpte pratade i alla fall om boken - tog bilder för att visa sina rektorer... (Och det tycker jag är kul, för jag hjälpte henne med titeln efter brainstorming)

  SvaraRadera
 2. Jag säger oxå tack för titten ;)

  SvaraRadera
 3. Anonym11:14 fm

  Spännande och kul om mässan och folket. Jag tyckte Lundell var stilig i skägget.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Wow, Ulf L ser verkligen gammal ut. Tänk att man kan få se så många, bra och dåliga, författare på en och samma gång!

  SvaraRadera
 5. synd att jag inte kom på att leta efter dej

  Lundell kanske ska extrajobba som jultomte.

  SvaraRadera
 6. P.S.
  jag var på Bokmässan på fredag.

  SvaraRadera
 7. Bloggblad - du slapp värsta trängseln!
  Susjos - jag är glad att kunna stå till tjänst ...
  Kulsprutan - OK för stilig men håll med om att han var svår att känna igen.
  4U2 - så sant! en himla blandning är det!
  Hannele - det hade varit kul att ses igen, vi får satsa på nytt försök! Köpte du säckvis med läsning?

  SvaraRadera
 8. Det här reportaget gillade jag. Lundell som jultomte vore väl en höjdare för oss från forntiden. Kikkis bekännelser klarar jag mig dock utan, men Leif GW:s har jag faktiskt inhandlat.
  Sista bilden var ju, som du sa, bra till tisdagstemat.
  Ska nog försöka åka till bokmässan nästa år, verkar riktigt kul.

  SvaraRadera