fredag, september 02, 2011

Veckans fönster är STENIGT

Han var smart, Gunnar Asplund - arkitekten som var en av männen bakom Skogskyrkogården i södra Stockholm, numera på FN:s världsarvslista.

När Asplund ritade Heliga Korsets kapell gjorde han fönsterhyllor av marmor. Och så gröptes de ur. Den blanka ytan blir en fin kontrast till den "knottriga" - det är inte en lyckträff, utan noga kalkylerat, var säker på det. Marmorn blir också en fin bakgrund till några enkla gröna växter som inte kräver så mycket tillsyn. Och ingen risk för dropp på golvet, om det inte skulle bli katastrofalt överflöd av vatten, förstås.

I dag ska Veckans fönster vara STENIGT och då var detta vad jag kunde komma upp med. Vilket också får mig att tänka, att det nog snart är läge för en utflykt till det där världsarvet igen. Klätt i höstfärger, vackrare blir det nog aldrig!
Sugen på fler steniga fönster? Klicka här!

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Vackert och stilrent. Sten är så fint material, levande och strikt på en gång.

  SvaraRadera
 2. Jodå, Asplundarna var ena riktiga klurgubbar inom arkitekturkonsten. Material och form var/är viktigt för dem (Gunnar, hans son Hans och sonson Olle) liksom alla detaljer. Asplund känns för mig så hemma så jag reagerar lite extra när jag ser namnet. Deras verk finns ju i vår stad till njutning för oss alla här. Du vet väl att askkopparna vid ditt så fotograferade NK är ritade av Hans Asplund - efter att han hade ritat dem som står i vårt medborgarhus? :)

  Måste besöka den där Skogskyrkogården någon gång för än har det inte blivit av.

  SvaraRadera
 3. Kan bara instämma med Leena om att sten som material är sååå vackert. Men jag är även svag för trä. Helst gammalt och nött som har en historia att berätta som aldrig blir berättad. Man får alltså använda sin fantasi :)

  SvaraRadera
 4. Så snyggt och annorlunda. Kul att få historien bakom.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 5. Rekommenderar alla jag kan att gå en guidetur där - så fascinerande och givande.

  Anordnade en sådan via jobbet...och när vi kom väntade ett TV-team som skulle med. Det hade vi ingen aning om. Guideturen tog 4,5 timme. Gissa om vi var trötta både i huvud och fötter, men ett oförglömligt minne bär jag med mig därför att vi fick gå in i fler byggnader än på den "vanliga" guideturen.

  Gillar din tolkning jättemycket - kreativ tanke och fin bild!

  SvaraRadera
 6. Gunnar Asplund måste ha varit en speciellt man. För ett par veckor sedan var jag på studiebesök i Göteborgs rådhus, den del som Gunnar Asplund ritat. Det finns inte en enda detalj som inte är genomtänkt. Intressant att höra att han också ritat kapellet på Skogskyrkogården.

  SvaraRadera
 7. snyggt på sitt sätt

  Fast i min värld ska det vara ryschigt och pyschigt.

  SvaraRadera
 8. Har sett detta vid ett besök och det är verkligen värt ett besök på plats, gillar Ditt val av bild för dagens fönstertema,gäller för oss at komma ihåg dessa duktiga byggnadskonstnärer.

  annette

  SvaraRadera
 9. Skogskyrkogården har jag bara åkt förbi, den står på besökslistan och speciellt Gunnar Asplunds kapell. Jag instämmer med Susanne, vi har ju Medborgarhuset i Eslöv, ritat av sonen, Hans Asplund.

  SvaraRadera
 10. Asplund gjorde ett storartat jobb med Skogskyrkogården men hans kompanjon S. Lewerentz glöms ofta bort i sammanhanget. En herre väl värd det beröm han inte får.

  SvaraRadera
 11. KAn bara uppmana er som inte varit på Skogskyrkogården att gå. Jag hade inte heller tagit mig dit förrän relativt nyligen. Och gör man en guidad tur får man veta en massa - också om Lewerentz, förstås, Bruno!
  Susanne - NK:s askkoppar måste jag kolla in, det är ju mest de numera så innovativa skyltningarna som fångar min blick (in går jag ytterst sällan)!

  SvaraRadera
 12. Askkopparna finns på väggen utanför NK:s ingång. Bilder av originalen hittar du bl.a. hos mig.

  För inte så länge sedan såg jag en dokumentär på svt om Skogskyrkogården. Kanske den ligger kvar på svtplay.

  SvaraRadera
 13. Ja men DOM har jag ju sett! Fast glömt! Ferdinand Boberg iddes kanske inte rita egna till sitt stora hus? :-D
  Sitter dom kvar, förresten? Går förbi endera dagen och tittar efter!

  SvaraRadera
 14. Ja Gunnar Asplund var en duktig arkitekt! De här fönsterhyllorna är ju verkligen smarta och vackra och dessutom steniga!
  Hoppas du får möjlighet att se filmen om kyrkogården. Den var riktigt bra!

  SvaraRadera
 15. Anonym12:16 em

  Så fint med kontrasterna på ditt vackra foto! GA är en klar estet och dessutom praktiskt tänkande. En relativt sällsynt kombination.

  Susannes blogg med foton på NK:s askkopppar väckte minnen. Där har man nog fimpat några gånger.

  Ha en skön helg!
  Kulsprutan

  SvaraRadera
 16. Så vackert och samtidigt praktiskt. Så ska det vara!
  Hoppas du får en skön helg!

  SvaraRadera
 17. Kul med många kommentarer!
  Trevlig helt önskas förstås alla "fönstertittare" också!

  SvaraRadera
 18. Väldigt fin bild. Sten är ett vackert material.

  SvaraRadera
 19. Så vackert med kontrasten! Skogskyrkogården har jag endast passerat.

  SvaraRadera
 20. Fin fönsterbild och intressant information till den.

  SvaraRadera
 21. Intressant detalj. :-) Visst finns det en del att se ute på Skogskyrkogården. Jag trivs bra där och gillar både din bild och din text.
  Hann till slut själv lämna in innan det blev nytt fönstertema. ;-)

  SvaraRadera