torsdag, september 08, 2011

Rök inte mina räkor!

I morgon är det fredag. Den där ”äntligen-dagen”. Då passar det bra att hitta något lite extra gott att äta till middag, helst en delikatess som inte kräver en kokbok under näsan, råvarujakt i specialaffär, timmar böjd över grytorna med ängsligt avsmakande.
Vad sägs om räkor?

Det är förmodligen en evergreen i den okomplicerade köksavdelningen. Minns en kollega som hade ett synnerligen gott öga till kvinnligt sällskap. Föremålen för hans ömma låga växlade, men intensiteten var den samma. Och den låga variationsgraden gällde också när han lämnade sin arbetsplats på fredag eftermiddag med överraskningen klar till hjärtats dam för kvällen: en påse färska räkor, en baguette och en flaska vitt vin. Att döma av hans berättelser (som han inte snålade med) fungerade menyn varje gång – rena afrodisiakan, lät han påskina, för folk av samtliga tänkbara kön.

Just den effekten vet jag inte om jag har märkt av, men däremot anser jag att färska räkor är otroligt gott. Helst ska de komma från Smögen, det tycker vi som gillar Västkusten i alla fall. Men även de som simmat i norska Ishavet eller Atlanten går bra.
I butikens fiskdisk ligger de där och lyser med sin vackra rosa färg, lite krossad is utgör bakgrunden, kanske har personalen kostat på ett par dillkvistar och en halv citron för att få det att se ännu aptitligare ut.

Nu är det ju förvisso så, att de där små trevliga skaldjuren som ligger där och frestar, de består inte bara av ätliga delar. Tvärtom. När vi pillat i oss stjärten och i förekommande fall romkornen blir resten skräp. Svinnet är stort.
Det är med det där svinnet i åtanke som man verkligen funderar över prislappen. Trettio kronor hektot för de goda räkorna, ett inte ovanligt pris, måste betyda ungefär det dubbla för det vi verkligen kan äta.

Men ibland, gott folk,
ibland är det extrapris. 99 kronor kilot skriker affären ut, i stora röda siffror. Och visst köper jag då, dum vore jag ju annars!
Fast det är en sak som retar mig. Alla de där andra dagarna när räkstackarna kostar en hel bunt hundralappar kan man ändå köpa rökta räkor förhållandevis billigt. Denna vecka kostar de till exempel 79:90.
Det är bara det att jag vill inte ha mina räkor rökta.

Och varför är de billigare? För att man lägger dom i röken när de redan, osålda, är på väg att bli oätliga? Kära fiskeribransch, här ett tips från mig: sänk priset på räkorna medan de är färska.
Då vet vi vad vi kan njuta av på fredagskvällen, utan att känna oss vare sig skinnade eller grundlurade.
Men rök inte mina räkor!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Nä, det är sannerligen skillnad på räkor och rökor!

    SvaraRadera
  2. Så rätt du har.
    Och för mig gäller det i stort sett alla skaldjur, de ska kokas på sedvanligt sätt och ätas som de är, inte krånglas till med en massa konstigheter. Ser redan fram mot kvällen, det blir svensk flodkräfta i stillhet med frun. Inget krångel, bara bröd och vin till, efter det får vi väl se vad som händer..

    SvaraRadera