måndag, september 09, 2013

Dags för senilsnöre

Jag kan höra mig själv sucka: Inte nu igen!!!
Någon i min närhet, en 45-plussare, letar efter sina glasögon. För utan brillor går ingenting att läsa. Åldern tar ut sin rätt och ögonen behöver hjälp för att se åtminstone det finstilta – och faktum är att det inte räcker med rubrikerna i tidningen!

Men det visar sig att det heller inte räcker med att skaffa det där hjälpmedlet. Man måste hålla reda på sina glasögon också. Lättare sagt än gjort, även om bredvidstående betraktare kan tycka att det borde vara världens absolut minsta ilandsproblem.

Själv har jag varit ”glasögonorm” alltsedan man i första klass märkte att jag inte alls kunde tyda vad som stod på svarta tavlan, trots att jag satt hyggligt långt fram i bänkarna. Det betyder att jag från 7 års ålder haft glasögon på näsan varje dag i livet, med några kortare avbrott när jag inbillade mig att jag såg bättre ut (på båda sätten) med kontaktlinser.

Så småningom fick jag gå över till progressiva glas, vilket betydde definitivt farväl till linserna, för de progressiva plastrundlarna kom jag aldrig överens med.
Nästa steg blev konstaterad starr och plastlins i höger öga. Och i våras, när jag äntligen kom iväg till en optiker för att köpa nya glasögon som jag känt att jag verkligen behövde, visade det sig att nu var det dags för reservdel också på vänster sida.

Resultatet är revolutionerande:  jag läser och sitter vid datorn UTAN glasögon. Men behöver dem framför teven, bakom ratten eller ute på stan i största allmänhet.
Om jag bara kan hitta dem, vill säga.
För nu är det jag som letar. Och jag kan höra mig själv sucka: Inte nu IGEN!

Nu har jag investerat i s k senilsnöre, ett sådant som folk brukar ha till sina läsglasögon. Fast i mitt fall är det omvänt. Återstår frågan om det går att vänja sig – snöret trasslar in sig i eventuellt halsband, det fastnar i håret, det är ganska fult i största allmänhet …

En yngre (mycket yngre) arbetskamrat tröstade mig. Hon använder också senilsnöre – till solglasögonen.  Så då har jag kanske ändå inte investerat förgäves i den nya accessoaren. För solglasögon kan ju också springa och gömma sig. Och jag kan höra både mig själv och andra sucka: Inte nu IGEN!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym6:40 em

  Har också progressiva glas vid bilkörning och ibland vid tv:n, men läsglas har jag 5 par billiga, liggandes vid strategiska punkter, som datorn, läshörnan, på syskrinet, och så vidare. Skulle aldrig klara mig med ett par!:-D

  SvaraRadera
 2. Anonym6:40 em

  Har också progressiva glas vid bilkörning och ibland vid tv:n, men läsglas har jag 5 par billiga, liggandes vid strategiska punkter, som datorn, läshörnan, på syskrinet, och så vidare. Skulle aldrig klara mig med ett par!:-D

  SvaraRadera
 3. Jag skaffade progressiva för att slippa leta efter läsglasen. Och jag är så nöjd. Men de snygga svarta som jag hade förut, blev för tunga på min känsliga näsa, så jag har såna superlätta som knappt syns. Men som blir kladdiga i ett kör och som är svåra att putsa.

  Numera letar jag bara efter nycklarna..

  SvaraRadera
 4. Anonym10:22 fm

  Senilsnöre, tantsnöre...skulle inte klara mej utan det. Läsglasögonen hänger runt halsen - när dom inte sitter på näsan - och funkar då som en bricka för all mat som spills också.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Haha för spillbrickan! Sen är det ju synd att inte jag kan gå till närmsta mack och köpa glasögon för att se på håll. De där billiga läsglasen, som man förvisso gör klokt i att köpa många av, hjälper ju inte mej,

  SvaraRadera
 6. Jag tillhör de som framförallt behöver glasögon för att läsa och det är nu många år sedan jag kom mig själv med att ständigt mumla samma sak som jag minns att min mamma och min mormor alltid gjorde: Var är nu mina glasögon? På senare år har jag därför investerat i ett stort antal som jag placerar på alla tänkbara ställen där jag kan behöva dem. Och ändå går jag runt och mumlar: Var är nu mina glasögon?

  SvaraRadera
 7. bosse 3110:32 fm

  Jag har aldrig upplevt glasögonletande. Kl 7 på morgonen åker mina bifokala på sin plats på näsan, sådär 11 på kvällstid åker dom av. Nåja, ansiktstvätt och dusch är mellanspel där jag dock har fin koll.Se där en perfekt glasögonorm. Mitt enda perfekta område.
  SvaraRadera