tisdag, september 17, 2013

TUNGT som tisdagstema

Nog är den tung alltid, den där planeten som vi lever på. Och nog har den avbildats på många olika sätt. I klassrummet fanns kartorna, de stora på väggen, de mindre i bokform.

Så fanns jordgloberna, en gång väldigt populära som prydnad i hemmet, en prydnad som kunde anses ha bildande egenskaper, om det inte råkade handla om barskåpsvarianten som erbjöd whisky och vodka när man lyfte bort övre halvan. Den uppblåsbara jordglobsbadbollen kunde få minsta unge att känna sig som Atlas, han som bar hela världen på sina axlar. Visst minns vi dessutom de där exemplaren som hade en lampa inuti? Ljuset fick Atlanten att bli ännu blåare, slätterna grönare, bergen brunare, öknarna gulare.

Jag ägde som barn en liten jordglob, i plåt på plastfot. Den sålde jag för en tia på loppis i somras, köparen verkade väldigt nöjd. Kanske är jordgloben på väg mot sin renässans? Kanske inbillar jag mig bara att den blev ute, otrendig, fullständigt omodern? Ja förmodligen har jag fel. Ser att det på nätet finns en alldeles speciell shop som erbjuder 140 olika varianter ... ingen för en tia ...

Jordgloben på bilden gör verkligen klart för betraktaren att Tellus är en tung himlakropp. Inte går den att köpa för en liten guldpeng på loppmarknad heller. Den här är ett konstverk, en del av en originell utomhusutställning som året runt kan beskådas vid Vänge skola i Roma kloster på Gotland. Upphovsmannen heter Anders Thorlin, stenhuggare till professionen. Han har sin verkstad i anslutning till det gamla skolhuset, som inte bara är bostad utan också ett museum över svunna tiders skola.

Thorlins alster är nästan undantagslöst tunga saker. Inte törs jag gissa vad Moder Jord kan väga i hans version, men jag är säker på att det handlar om tillräckligt många kilon för att bilden ska platsa när tisdagstemat denna vecka har temaordet TUNG.

Copyright Klimakteriehäxan

Nyfiken på konstnären och hans verk? Läs mer och se fler bilder  här!

13 kommentarer:

 1. bosse 315:42 em

  Det får nog bli Gotland nästa sommar. Vår glob har varit uppskattad åskådning när barnbarnen undrat, var?

  SvaraRadera
 2. Aldrig fel med en tur till Ön! Och Vänge gamla skola är värd ett besök!

  SvaraRadera
 3. Nog ser det tung ut ditt konstverk till planet! Så vackert det är! Det syns att en skicklig stenhuggare har varit i farten! Kommer jag till Gotland ska jag åka och titta på det!

  SvaraRadera
 4. Det var en vacker - och tung! - jordglob! Jag har lite fascination för gamla kartor och jordglober och vi har en spegeltavla på vinden som vi inte vet vad vi ska göra med, den föreställer jorden som man såg den förr.

  SvaraRadera
 5. Tänka sig att jag aldrig besökt Gotland någon gång, men har säkert anledningar att åka dit, inte minst för att skåda denna fina skulptur av vår jord :)

  SvaraRadera
 6. Det var ett mäktigt klot!

  SvaraRadera
 7. Oj, vårt klot gjort av sten. Det måste vara väldig tungt. Läter intressant med stenhuggeri och så spännande med konstverk.

  SvaraRadera
 8. Det var en vacker avbild av vår jord. Stenhuggare har jag haft gott om i släkten och vissa vackra golv har de lagt. Jag känner mig lite nostalgisk.

  SvaraRadera
 9. Den ÄR tung å jag skulle inte vilja att den ramlar ner ock hamnar på min stortå om man säger så;-)
  Toppen bild till temat!

  SvaraRadera
 10. Åh vad läcker den är! Så snygg! Och väldigt passande till dagens tema!

  SvaraRadera
 11. Anonym10:40 em

  En riktig tung version av moder jord, tyvärr är ju originalet mycket mer sårbarare än sten. Vacker skulptur!

  SvaraRadera
 12. Anonym1:35 em

  Money makes the world go around - en tia verkar billigt.

  Kulsprutan

  SvaraRadera