onsdag, mars 05, 2014

Bara en enda bok från och med nu ...

Hannele, bloggarkompis i Göteborg, har slängt över en fråga från sin egen bokblogg. Hon förväntar sig ett svar. Men det är faktiskt en väldigt svår fråga som jag grubblat en del på.
Den lyder: Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Först och främst får blotta tanken mig att rysa. En enda? Som ska ge mig något, låta mig upptäcka nya vändningar, andra betydelser, otänkta tankar? Det visar sig att andra bloggare som fått frågan först av allt tänker på Bibeln. Textmassan är åtminstone enorm och räcker därför länge, men den kan inte bli mitt val.

Fantastiskt vore ju att veta att en hittills oläst bok skulle kunna hålla för resten av livet. Men vem skulle våga chansa? Alltså måste det bli något jag redan läst och uppskattat till fullo. Inte för få sidor bör det vara heller  jag som annars ofta klagar på att moderna romaner är alldeles för omfångsrika!

Men så bestämmer jag mig. Och kanske är det fusk, men jag väljer en trilogi. Själv har jag den i tre delar, men den har faktiskt också publicerats i en samlingsolym ...
Jag väljer John Dos Passos böcker om USA: 42a breddgraden (The 42nd Parallell), 1919 och Stora pengar (The Big Money). Serien var komplett 1936, samlingsvolymen kom ut (på engelska) 1938. Då var författaren bara 42 år, men det han åstadkommit var en suverän genomgång av sitt lands historia, en klassiker.

Det fenomenala med Dos Passos grepp över historien är hans sätt att blanda fakta och fiktion. Romanen befolkas av påhittade personer, men berättelserna om dem avbryts av avsnitt som ger autentiska tidsbilder: tidningsrubriker, schlagertexter, nyhetsnotiser. Dessutom bjuder han läsaren på porträtt av kända människor  när jag hade läst hans korta skildring av Isadora Duncans liv, fram till det att hon ströps av sin egen halsduk, kände jag att jag hade fått veta allt om henne som var värt att veta. Bländande skickligt, helt enkelt!

Nu ser jag verkligen inte fram emot att begränsa all min framtida läsning ens till Dos Passos mästerverk, men jag har i alla fall kommit fram till ett möjligt svar på frågan.
Vill du svara på samma fråga? Det vore kul, men glöm då inte att berätta det, förslagsvis i en kommentar här! Fler som svarat hittar man via "bokbloggsjerka".

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Kul att du antog denna svåra utmaning! Och du gör mej nyfiken på dessa böcker som jag inte är bekant med (några av få böcker som saknas i mitt bibliotek :)

  SvaraRadera
 2. Jag skulle nog faktiskt välja Bibeln, jag har inte läst mer än delar av den, och det skulle vara intressant att läsa den rakt igenom. Skulle nog ta lite tid också... (fast släkttavlorna skulle jag hoppa över)

  SvaraRadera
 3. Känner också skräck att tänka mig att bara få läsa en bok resten av livet. Men jag väljer också att fuska lite. Jag tar Sagan om ringen trilogin. Där finns både humor och spänning och massor av fantasi. Om det är som så att jag bara får läsa en bok så har nog samhället blivit sådant att jag behöver mycket fantasi.

  SvaraRadera
 4. nu måste jag också ha dessa böcker, kan ju inte vara skräp

  SvaraRadera
 5. Nä Hannele här har inte hamnat nåt skräp - för i den kategorin hamnar näppeligen varken Bibeln, Dos Passos eller Sagan om Ringen! Alla tre omfångsrika ...

  SvaraRadera