söndag, mars 30, 2014

CITAT om att kränka

"Att så många i parti och minut hävdar att de blivit kränkta har blivit ett tacksamt ämne för komiker, radiospanare, twittrare. /.../ Så fort man öppnar munnen är man med om att både föra språket vidare och förändra det. Man kan säga att vi har gemensam vårdnad om vårt språk. /…/ Och det är ingen liten sak. För språket är inte något neutralt verktyg som bara beskriver världen omkring oss. Det formar den. Och vår uppfattning om den. / …/ Vi får helt enkelt skärpa oss vad gäller kränkt. För att människor verkligen blir kränkta. Ordet måste finnas kvar till den som har en morbror som tar på ens bröst eller till den som kallas neger av sin arbetsgivare." 

-Åsa Beckman skriver krönika i Dagens Nyheter i dag, under rubriken "Ordet kränkt fortsätter sitt slappa segertåg". Läs gärna hela, det är den värd! I sammanhanget passar också att påminna om en ny dokumentär som finns på SVT Play: Raskortet - om att vara svart och leva i Sverige

4 kommentarer:

 1. Ett bra inlägg, visst är ord viktiga. Bra att rikta uppmärksamheten åt håll som vi kan påverka (till skillnad mot Putin som gör som han tänker och vill vad än jag må tycka om det).
  Det verkar över lag som vi både slarvigt och ofta tar till olika ord/begrepp utan att tänka efter om valet av ord är det rätta. Tror tyvärr även att en del inte förstår vad orden betyder, men ändå använder ord som blivit populära, som de hört/sett andra använda. Krönikören Åsa Beckman har denna gång åsikter som jag också kan hålla med om (inte alltid som det är så). Lite roligt att Åsa nämner lukter på stan som en metod att kunna formulera sig bättre. Hennes slutkläm är också bra!

  SvaraRadera
 2. Ja jag tycker det dräller av felanvändning i dagligt språk - respekt är ett annat! Kul att du också gillar ÅB:s krönika (jag säger som du, man håller inte alltid med)!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med! Att vara kränkt sägs av för många, så de som verkligen är kränkta drunknar i mängden!

  SvaraRadera
 4. så svenskt!

  hygienkonsulent, vem hittar på sånt? Nu vågar man väl inte säga handikappad heller, fast skyltarna finns på toaletterna... Man kränker någon hela tiden... Gäller verkligen att hänga med!

  SvaraRadera