onsdag, mars 12, 2014

En ovanlig resenär som bara reser

Vad sysslar folk med när dom åker tåg?
SJ har tagit reda på det.
Det visar sig att de allra flesta ägnar sig åt olika aktiviteter på nätet: surfar, ser på film eller låter dator eller smartphone spela musik i små lurar som man petar in i öronen. Så svarar i all fall var fjärde person i den tillfrågade skaran. Var femte tågpassagerare vilar, försöker sova.
På tredje plats över aktiviteter i kupén kommer "att arbeta". 

En enda slutsats kan jag dra av den här undersökningen, som redovisas i ombord-tidningen Kupé. Och summan av kardemumman är att jag är en ytterst ovanlig resenär i spårbunden trafik.
Jag lyssnar aldrig på musik, gillar tystnaden och håller tummarna för att den inte ska brytas av mina stolsgrannars högljudda och synnerligen privata telefonsamtal.

Inte plockar jag upp en dator för att se en film heller, surfa kan jag göra vid andra tillfällen. Vila och sova skulle jag gärna ägna mig åt, men jag fattar inte hur folk bär sig åt för att slumra ens i finaste förstaklassfåtöljen. Råkar jag nicka till vaknar jag ofelbart efter en mycket kort stund därför att det känns som om nacken håller på att gå av.

Återstår aktiviteten på bronsplats: arbeta. Vilket i de flesta fall förutsätter att datorn sparkas igång. Vill jag inte.
Utanför prispallen hamnar det jag skulle kunna tänka mig att göra, nämligen att läsa. Men då får man inte vara för trött. 

Så när jag härom kvällen klev av tåget på Stockholms Central var det som en mycket ovanlig resenär, en som inte platsar i statistiken. Såvitt jag inte ska räkna mig till de nästan 32 procenten av de tillfrågade som inte svarade alls eller som sa "vet ej" när de fick frågan om vad de gör på tåget. Mer än reser, alltså. 

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym10:25 em

  Tycker du ska tänka om och ge musiken en chans nästa tågresa!

  SvaraRadera
 2. sova kan jag överallt, även hos tandläkaren... men plockar gärna en gammaldags pappersbok ur handväskan.

  SvaraRadera
 3. Jag har märkt att jag gärna sätter i hörlurarna utan att ha på någon musik eller talbok...känner att jag tappar kontrollen när jag inte hör alla som rör sig i kupén...men prata vill jag inte

  SvaraRadera
 4. Jag tillhör samma grupp som du - möjligen ägnar jag mig åt att tänka vilket man ju sällan får göra ifred annars.

  SvaraRadera
 5. Jag gör som du, fast jag sätter in skön musik i öronen för att slippa höra folk som pratar/skriker/snarkar. Sova på tåg kan jag inte, läsa vill jag inte. Det är sååååå avkopplande att bara titta hål genom luften och se landskapet svirra förbi. Bästa stället att meditera.

  SvaraRadera