torsdag, mars 06, 2014

Taktilt

Ofta när man vandrar runt på muséer står skyltarna tätt: rör inte föremålen!
Det kan naturligtvis finnas god anledning till det. För visst kliar det ofta i fingrarna på oss, vi vill uppleva med alla sinnen, känna formerna, ytan, strukturen. Samtidigt som vissa konstverk självklart är ömtåliga och inte får smutsas ned.

Utomhus står inte de där skyltarna på plats. Alltså rör vi dem, kungarna till häst (om vi når upp), vi petar på Margareta Krooks näsa utanför Dramaten, smeker runda rumpor gjutna i brons. Och det går inte att neka. För här handlar det om taktil stimulans, att hitta information via beröring. Viktigt, fråga vilken förskolelärare som helst om det!

Alltså är det helt logiskt att det nakna damen som ligger utanför Grand Hotell i Oslo, på självaste paradgatan Karl Johann, har en alldeles gyllene bröstvårta. Och eftersom hon tillbringar dygnets alla timmar där, ensam och utan kläder, kanske hon helt enkelt njuter av en och annan karess av en mänsklig hand. Samtidigt som hennes lilla blanka kroppsdel vittnar om denna vår ständigt lika stora taktila nyfikenhet.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Ja hur många gånger har inte mina småttingar i skolan klappat de fyra lejonen i Kungsträdgården eller kliat svanarna i Molins fontän under näbben. :-)

  SvaraRadera
 2. hihi, intressant för olika åldrar :)

  SvaraRadera
 3. P.S.
  två av mina barnbarn ammas

  SvaraRadera