onsdag, mars 26, 2014

En skatt det lyser om

Varje eftermiddag när jag kommer hem från jobbet är jag på vippen att få ett veritabelt vredesutbrott. Anledningen kan verka fånig.

Men eftersom jag oftast kommer hem efter mörkrets inbrott och vår hall inte direkt är hemmets ljusaste vrå vill jag tända lampan i taket. Det är då det är på väg att brista.
Vi har nämligen satt i en miljövänlig glödlampa i hallarmaturen, en ljuskälla av lågenergityp.

Det tar ju en obegripligt lång tid innan den börjar lysa! Innan skuggorna skingrats har jag hunnit lägga handskarna i fel hylla och snubbla över ett par skor som i och för sig kanske inte alls borde stå där.
Varför blev det så här?
Energimyndigheten har svaret. Det går ut på att för stor del av vår totala energiförbrukning gått till belysning. Ineffektivt, dyrt, ohållbart i längden. Och så uppfann något snille lågenergilampan.

Jag sympatiserar med grundtanken – men kan inte någon av dessa tekniska superhjärnor fixa det så att de där nya glödlamporna lyser när man tänder dem, och inte en halv evighet senare? Gärna också se till att det blir lika ljust som med de gamla hederliga modellerna (det är inte fallet).
Jag vet att jag är långt ifrån ensam att irritera mig på fenomenet. Liksom jag känner till att det finns olika sorters miljölampor, med olika egenskaper. Men nu har jag det som jag har det.

När alla gammalmodiga glödlampor i Sverige är avskaffade påstås vinsten motsvara lika mycket energi som går åt till 100 000 eluppvärmda villor på ett år.
Fast än är vi inte där. I alla fall inte om fler än jag råkar springa på en veritabel skatt. I mitt fall undangömd i källaren i huset i Barndomslandet. Där stod den, lådan full av sjuttifem-, sexti- och fyrtiwattare.
Vilken lycka!

Ska jag nu kallas miljöbov, jag som ändå sopsorterar och återvinner och snålar på plastpåsarna efter bästa förmåga? Ja då får jag hacka i mig det.
Inte vore det väl så värst begåvat att slänga så många felfria glödlampor heller, håll med om det! Varför jag framhärdar: jag har hittat en skatt, en skatt som det lyser om!

Fast den där lågenergilampan i hallen, den får jag väl vänta ut. Och det kan ta tid, har jag förstått. Vilket betyder att många hotande vredesutbrott återstår. Men hellre vredes- än benbrott, vilket också är en risk där i dunklet. Å andra sidan går vi ju mot ljusare tider, rent generellt. Om det hjälper i vår hall är dock tveksamt.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. LED-lampor, inte lågenergilampor, är vad du behöver. Jag drabbades av samma fenomen men har nu bytt där det behövdes. Men om du har kvar gamla vanliga lampor ska du förstås använda dem i första hand.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:25 em

  Varför byter du inte ut din LED-glödlampa mot en från din nyfunna skatt? Då bör väl irritationsmomentet med hall-lampan vara tillfälligt löst åtminstone.
  Du är väl inte (så) snål???
  Och man vet ju aldrig hur länge man lever och hur irriterad man orkar bli....varje dag. Dag efter dag.....

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. LED-lampos ska du ha, de är snabba och dessutom kalla - och innehåller inte kvicksilver. Jag hatade också dessa länsamma, heta lampor och gick och frågade i en riktig lampaffär, såna finns.

  Men fortfarande tycker jag att EU i typ Frankrike ska inte ska bestämma vilken sorts lampor vi i Norden ska ha. På sommaren behöver vi inga lampor alls - och på vintern behöver vi all värme de gamla lamporna genererade...

  SvaraRadera
 4. (jag vet inte om man kan använda dimmer i de nya lamporna, i början gick det inte. Där är dina gamla lampor perfekta!

  SvaraRadera
 5. Rekommenderar också LED-lampor. De innehåller dessutom inget kvicksilver som lågenergilamporna. Fast själv försöker jag få slut på alla mina lågenergilampor, vilket tar väääldigt lång tid förstås men de jag har är faktiskt ganska snabba att tändas. Den gamla sortens glödlampor har jag bara en enda av.

  SvaraRadera
 6. En till som hatar dessa nya lampor! Jag hade en i badrummet som bolaget satt dit, man han både nr 1 och nr 2 innan det var ljust.
  Jag hittade en gammaldags lampa som jag satte dit i stället.
  Ja, LED är bättre, men så gräsligt dyra! Och jag tycker inte heller att de håller så länge som utlovat.

  SvaraRadera
 7. Har bara en enda lampa som är lika frustrerade långsam och hoppas att den snart går sönder så jag kan byta.

  Köpte en hutlöst dyr LED-lampa på IKEA för ett tag sen som lyser bra och blir ljus direkt. Få se om den håller lika läng som man lovar. I så fall kan det ju vara värt pengarna. Härligt i alla fall att hitta en sådan skatt som du gjorde!
  Ingrid

  SvaraRadera
 8. Måste man inte byta ut hela armaturen för att använda LED? Jag är dagligen irriterad över lampeländet jag också. Tycker att vi har kommit så otroligt långt när det gäller annan teknik - och så går det bakåt med belysningen.

  SvaraRadera
 9. LED-lampor funkar i alla gamla armaturer, billigast och bäst på Claes Olsson just nu.

  SvaraRadera