onsdag, april 30, 2014

Alltid lär man sig nåt

Ja alltid kan man snappa upp något nytt. Till och med när man åker tunnelbana. Eller i alla fall medan man står på perrongen och väntar på tåget.
Bland affischerna på väggen återfinns något som förefaller vara en vilsekommen språkkurs där glosorna fått eget liv. Bildens blickfångare är en hund med ett åkkort i munnen.

Men runt om hundhuvudet flyger lösa ord, som vid första anblicken verkar engelska. Fast vilken sorts engelska? "Very buy" står det. "Much cheap". "Plz buy". "Much financial". "Many fun". "So travel". "Many summer". Allt garanterat underkänt av närmaste språklärare.

Vad är då detta?
Ja att det är reklam det är ju inte likställt med svaret på någon tiotusenkronorsfråga direkt. Fast en sådan  finns också inbakad:  är du sugen på en sådan här valp kostar den minst 10 000 kronor ...
Affischhunden har ett namn, Doge. Och är av den japanska nationalrasen Shiba Inu, en sorts spets.

Dock var det ju de där korthuggna fraserna som jag fastnade för. Är det någon som driver med svenskarnas sätt att tala engelska? (Att "Wow" inte står för "Vov" kunde jag räkna ut utan hjälp.)
Tidningen Metro vet. Det handlar om ett "mem"  se där ännu något nytt att (kanske) lägga på minnet. Ett mem är "en idé, ett beteende eller ett manér som fortplantas från person till person, i det här fallet på nätet". Föga förvånande hoppas SL att memandet ska attrahera de unga.

Richard Dawkins är mannen som lanserade memet på 70-talet. Och eftersom människan i grunden är en härmapa sprids företeelserna, memerna. Som exempel på memer gav Dawkins melodier, slagord, trosföreställningar, klädmoden, sätt att tillverka krukor, och teknologin bakom byggandet av valv, står det i Wikipedia.

Kom sedan inte och säg att det inte är allmänbildande att färdas kollektivt. Fast om SL säljer fler resor med Doges hjälp, det återstår väl att bevisa.
Trevlig Valborg förresten, hur ni än väljer att förflytta er, med eller utan hund!

 Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Inte lika informativt på spårvagnen, mjölkpaketen tråkiga, dessutom bojkottar jag jätten Arla så ofta jag kan....

    SvaraRadera
  2. Wow. So fun! ska man väl säga då... fast doge meme är inte riktigt min grej. Tänk att det finns en Doge meme-generator på nätet, är inte det fantastiskt! ;)

    SvaraRadera