fredag, augusti 01, 2014

BALANSERAT i Veckans fönster

Rätta mig för all del om jag har fel. Men BALANSERAT som temaord för Veckans fönster tycker jag var svårt, riktigt svårt.
Nu har jag helt enkelt tagit en riktig bildkonstnär till hjälp för att illustrera detta.

Lars Lerin är vid det här laget synnerligen välbekant, inte bara som akvarellernas mästare, utan också som författare och radiopratare. Sedan han övertog gamla nöjespalatset Sandgrund i Karlstad och det blev hans eget konstmuseum har han dessutom blivit lättare att nå, även om hans verk ställts ut på en rad andra ställen (hans Waldemarsudde-utställning var enormt välbesökt, för att ta ett exempel).

Att komma tillbaka till Sandgrund för den som (liksom jag) oräkneliga gånger varit där för att dansa, äta och mingla i baren är bara det en upplevelse. Jag kan peka ut var saker låg, jag kan inombords höra Sven-Erik Magnusson sjunga ... väntar kanske på att bli uppbjuden av rätt kavaljer medan den långa drinken blir allt ljummare i sitt glas ... Men nu är det akvarellerna som råder.

Vilka målningar han åstadkommer, denne man! Och vilka originella motiv han väljer! Och så produktiv han är! Alla väggar bjuder på olika inblickar, från skog och mark, från fjärran storstäder, från kontorsmiljön där hyllan med pärmar och tidskriftssamlare tar plats. Dessutom får vi kika in hemma hos folk som bor i stora flerfamiljshus. Bakom varje fönsterruta utspelar sig en liten historia.

Titta till exempel in i den där just införskaffade lägenheten där de nygifta nu ska bo. Han bär henne som seden bjuder över tröskeln till det gemensamma hemmet. Kanske är det inte förhållandets allra första balansakt som sätter relationen på prov, men man kan med säkerhet säga att det kommer flera som kan utsätta äktenskapet för fara. Sådant vet Lerin ett och annat om, det har framkommit genom åren.

Så en bit av en synnerligen välbalanserad, i själva verket jättestor, akvarellmålning där en människa balanserar en annan får bli mitt bidrag till Veckans fönster.
Har du ärende till Karlstad? Ta dig en extra timme och gå till Sandgrund! Kan nämna ännu ett litet plus i kanten: Lerins affischer säljs till plånboksvänligt budgetpris. Balanserat det också, med andra ord!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. En härlig målning och en riktigt smart lösning på fönstertemat! Jag tyckte också temat var knepigt, fick ta till en nödlösning!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Nödlösning vill jag inte kalla det utan en riktigt bra tolkning. Bilden påminner mig om när jag för en herrans massa år sedan faktiskt blev buren på just det där sättet in i ett rosa hus i León, Nicaragua. Vi kallade förstås huset för Casa Rosada och bodde där tills vi flyttade till Casa Blanca i samma stad. Men det var ju en helt annan historia som jag kom att tänka på bara för att jag såg din bild.

  SvaraRadera
 3. Vi var i Karlstad förra hösten fyra gånger och inte visste jag att Sandgrund hade blivit museum förrän den fjärde gången vi var där. Dessutom bodde vi på ett hotell ett kvarter därifrån! (Även jag har varit på Sandgrund och dansat.) Som tur var, annars hade jag missat Lars Lerinutställningen.

  Håller med dig om att han är fantastisk - jag bara undrar när han hinner äta och sova...

  För övrigt tycker jag att du skrivit ett väldigt fint inlägg om det balanserade fönstret!
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Mysigt ♥

  Sandgrund, där har jag också dansat!

  SvaraRadera
 5. Välbalanserat och smart lösning på veckans tema.

  SvaraRadera
 6. Sandgrund där den ligger vid en gren av Klarälven har jag tyvärr aldrig fått uppleva under ställets glansdagar.
  Men jag har sett den låga byggnaden från utsidan när jag besökt Karlstad. ;-)
  Snygg lösning på veckans tema med en passande och vacker akvarell på brudparet i fönstret.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra lösning! Och Sandgrund får man bara inte missa. Och jag tycker att det är så roligt att han fortfarande går dit och bättrar på sina målningar.

  SvaraRadera
 8. Härlig tolkning och bra marknadsföring av Sandgrund. Jag har aldrig varit där och dansat, men många av mina kollegor från Försvarsmakten talade varmt om just Sandgrund!

  SvaraRadera
 9. Stare Ström - är han där och bättrar på????!!!! det har jag aldrig hört, väldigt originellt det också i så fall! har han pratat om det nånstans?

  SvaraRadera
 10. Du löser uppgiften galant med denna fina målning. Den skulle jag gärna ha på min vägg.

  Skrattar gott åt Sassas kommentar om presidentpalatsen. :)

  SvaraRadera