måndag, november 24, 2014

Herkules storverk - och mitt eget

Har ni kläm på begreppet "augiasstall"? Om inte så är förklaringen dennanågot som är vanvårdat och som kräver omfattande uppstädning eller omorganisation.

Jag har nu gått i Herkules fotspår, helt enligt mytens beskrivning. Det var nämligen han som städade det där stallet, som inte hade blivit tillfixat på 30 år  det var ett av de tolv storverken han uträttade.
Nu fanns det inga hästar hos mig. Men en otrolig massa andra saker.

Skam till sägandes kan jag inte minnas när det där köksskåpet ovanför spisen blev urplockat, rengjort och rensat senast. Och jag blev uppriktigt förvånad över hur mycket som faktiskt fick plats där inne. Det mesta dessutom täckt av ett litet lager stekos. Hu!

Tänk att det går att spara på så mycket! Tomma plastaskar för sötningsmedel (som ingen använt på säkert fem eller tio år). Genomtrötta kokosflingor. Valnötter som säkert var härskna, jag slängde dem innan jag kollade, men i åratal har jag förvarat alla sorters nötter i frysen. Mjölkpulver! En oöppnad påse med skrädmjöl, en lotterivinst från Gammelvâla. Karameller, hopsmälta till en enda sockrig kaka. Tändstickor i minst tio olika förpackningar. Pulverkaffe, bäst före juli 2008. Mörk bakchoklad som blivit vit!?! Måste ha tillverkats ett annat millennium än det pågående.

Ni behöver inte veta precis allt som spolades ner i toan eller åkte ut med soporna, eller hur. Med hjälp av fotot har ni för länge sedan förstått läget. Samt fått en minimal men dock uppfräschning av den grekiska mytologin. Vem vet, kanske har också du ett eget litet augiasstall någonstans? Själv har jag nog ett par till, om sanningen ska fram ...

Det fina i kråksången, det tror jag att Herkules och jag har gemensamt, det är att man blir så himla nöjd och belåten efteråt. Herkules hade visserligen ihjäl Augias, jag nöjer mig med att  då och då när självgodheten pockar på  ta en sväng in i köket. öppna skåpdörrarna och njuta av anblicken av ordning och reda. Mitt eget storverk!
Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym12:13 em

  Imponerande ...

  SvaraRadera
 2. Anonym1:00 em

  Hoppas alla etiketter står vända utåt för snabbålätt avläsning :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Anonym1:05 em

  Glömde en viktig kommentar: har nu läst ut din senaste bok ´Att vara yngst...´ och vill rekommendera den. Mycket läs-bar och ibland riktigt läs-kig, framför allt avsnitten från din tid som SVT-korr i Sydamerika. Du e bra modig, du.
  Själv hade jag nog flytt fältet vid flera tillfällen.
  Fortsätt skriva - du verkar ha så himla mycket att berätta.

  Kulsprutan (igen)

  SvaraRadera
 4. Tack Kulsprutan - du gör mig jätteglad!
  Och etiketterna - joo då. Hyggligt rättvända ...

  SvaraRadera
 5. Barnen har ofta städat mina skåp och badrum, nu försöker jag klara mej själv.

  SvaraRadera
 6. Mitt (egentligen Mina) projekt är min garderob! Köper nya kläder och lägger dem överst, de är sedan dem jag använder. De undre är nog urtvättade gamla favoriter, plus de som "krympt". Efter detta mardröms-jobb kommer klädkammaren! Ännu värre!
  Jag tror att alla har glömda skåp och lådor.
  Men fint blev det i ditt skåp!

  SvaraRadera
 7. Aha! Jag får börja kalla mitt skafferiskåp "stallet"! För visst har jag ett sånt. Jag är dock helt säker på när jag städade det senast, det är 4,5 år sedan vi bytte kök. Men jag tror att jag städat en gång sedan dess när något vält ut och tvingat mig.

  Under min stora "dö'städning" efter pensioneringen röjde jag i vartenda skåp, men när jag kom till köket tröttnade. Tänkte att jag hinner det i höst. Men vill.... Näe.

  SvaraRadera