söndag, november 02, 2014

Vandring värd ett skoskav

Jag har den nästan runt hörnet, den nya världsattraktionen som jag bara lite förstrött läst om, men absolut inte bekantat mig med närmare än så.

Nu är den litterära Millennium-vandringen på Södermalm i Stockholm plötsligt bäst i världen i sin kategori, utsedd till guldmedaljör av reseguideföretaget Lonely Planet. Tillsammans med kunnig ledsagare från Stadsmuseet travar bokvännerna runt i Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår. Inte mindre än 55 000 personer har redan gjort det, de flesta från USA, England och de nordiska länderna.

Och med den här förstaplatsen hos Lonely Planet lär fler följa efter. Böckerna (och filmerna som gjorts) finns i snart sagt alla jordens hörn. Antalet sålda exemplar överstiger svindlande 70 miljoner …  Senast är trilogin översatt till japanska.

Tvåa på listan över litterära vandringar värda ett skoskav äger rum i Dublin på Irland, tillsammans med James Joyce, Brendan Behan, Samuel Beckett och Oscar Wilde eller i alla fall i deras anda. Bronsmedaljen hamnar i Boston, USA, där man kan se spåren av många av bokvärldens storheter. En av dem, Louisa May Alcott, skrev "Little Women", en bok som åtminstone i det längsta var obligatorisk läsning i amerikanska skolor. Och ja, den är faktiskt läsvärd!

Nu har jag ju ett visst avstånd till såväl Dublin som Boston. Men vill jag turista i världsklass är det bara att ta sig till Bellmansgatan 1, där rundvandringen börjar på lördagar kl 11.30, och betala 130 kronor.
Visst, det fanns en chans i går! Fast nej tack, paraply och gummistövlar i Stieg Larssons efterföljd  blev det inte. Och därmed heller inget skoskav, även om det kanske varit värt det!

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: Stockholms Stadsmuseum och Lonely Planet, se länkar i texten!

3 kommentarer:

 1. litterära vandringar är kul, min favorit är Promenader i Virginia Woolfs London av Lisbeth Larsson, funkar både i verkligheten och i läsfåtöljen.

  SvaraRadera
 2. P.S.
  självklart skriven av en göteborgare ♥

  SvaraRadera
 3. Anonym3:18 em

  Ska det vandras i Stockholm tycker jag att Ulf Lundell är överlägsen litterär guide.

  Kulsprutan

  SvaraRadera