fredag, november 21, 2014

Varför läser vi böcker?

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?
Bokbloggsjerkan är igång igen, denna vecka med en fråga som först kan verka enkel men som vid närmare eftertanke inte alls är det. Kolla med närmaste tonåring och du får antagligen höra att det ju finns så mycket annat kul att göra!

Ja varför läser jag böcker? För att bli underhållen. För att få veta mer. För att få andra intryck. För att få nya infallsvinklar på gamla företeelser. För att resa i fantasin. För att lära mig mer om saker jag kan alldeles för lite om. För att se hur andra använder språket. För att jag på ett eller annat sätt hört talas om en bok eller en författare och blivit nyfiken: vad kan jag hitta här? Och ibland för att jag faktiskt måste.

Det finns inget härligare än att dras in i en bra historia, få tag i en riktig bladvändare, andlöst bläddra vidare för att få veta hur det går – samtidigt som man fasar för stunden då texten tar slut och ingenting mer finns att hämta.

Sedan är det otvivelaktigt så att fler och fler vill skriva böcker och gör det också. Men allt färre vill läsa dem. Fast exemplets makt är viktig. Om barn ser att vuxna läser, om vuxna läser högt för barn ökar chanserna till bokens överlevnad i kommande generationer. De blir fattigare annars, och kan bara svara "nej, böcker bryr vi oss inte om" om de stöter på Bokbloggsjerkans fråga.
Håll tummarna för att det inte ska gå så illa!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. och efter en riktig resa förstår man böcker bättre!

  SvaraRadera
 2. jag tror inte att boken kommer att försvinna eller att alla människor kommer att tacka nej till böcker. om barn växer upp med böcker som ett naturligt inslag i vardagen så kommer de säkert att omge sig med böcker även i vuxen ålder

  SvaraRadera
 3. Så jag ska se mig se som ett bra exempel när jag sitter och läser på bussen :)

  SvaraRadera
 4. Anonym9:38 fm

  Det kan uppstå en liten gnutta separationsångest när en riktigt bra bok närmar sig sitt slut :)

  SvaraRadera
 5. Det är verkligen något extra med bladvändare och att försvinna in i böckernas värld slår det mesta! :)

  SvaraRadera
 6. Finns väl inget härligare än att försvinna in i en superspännande bok.

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte annat än att instämma på alla dina punkter! Och jag hoppas och vill tro på att boken inte kommer att försvinna. Men du har rätt med exemplets makt, att visa att läsning är bra.

  SvaraRadera
 8. Det finns så många anledningar att läsa!

  SvaraRadera