söndag, juli 19, 2015

Något avlångt som passar över trappan

Stötte på en avlägsen bekant i ett gathörn och vi blev stående med några artighetsfraser i munnen. Jo tack, vi mådde rätt bra. Sommaren har hittills varit lite sisådär. Nej, ingen långresa för vår del, åtminstone inte ännu.

Och vart var vi på väg just nu? Mitt enkla svar:
-Hemåt, med bussen om den behagar komma.
Hennes svar:
-Jo förstår du jag är ute och letar efter en tavla.
-Jaha? Gallerirunda då kanske?
-Nä, inget märkvärdigt. Men den ska vara avlång och ha snygg ram. Ska sätta den över trappan, då ska den vara avlång. På bredden.

Smaken är, som vi så ofta avhandlat redan, delad. Kriterierna för vad som får pryda våra väggar likaså. Och det är väl bra, för hur skulle livet se ut för våra konstnärer om alla valde endera Ernst Billgren eller Bruno Amadios gråtande barn? Fast aldrig förr har jag stött på just kravet "avlång på bredden".

I dag hade jag kunnat erbjuda min bekant en riktigt avlång och bred bild på det sisådär-iga svenska sommarvädret, som ideligen bjuder på viss dramatik. Har mitt foto inte drag av ett verk av prins Eugen (vars konstnärskarriär hon definitivt aldrig hört talas om)? Snygg ram skulle hon få fixa själv ... men kanske har hon redan hittat något som passade där över trappan ...

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Bosse313:50 em

  Men du häxan, har inte du något passande verk av din salig får. Du har visat någon tävla som var överaskande snygg för att inte ha akademisk belastning. Jag kommer ihåg detta eftersom vi har en klassisk hötorgare: tall med skruttig gärdsgård. Denna var signerad G. Sträng, och jag har insett att det var en namne till han som höll i pengarna. Inte heller detta verk har den utsträckning i rummet som passar ovan soffan.

  SvaraRadera
 2. Bosse 314:26 em

  Rättelse, det skall tydligen gälla för ovan trappan. Men alltså inget förslag oavsett plats.

  SvaraRadera
 3. hade en väninna med hylla över dörren, hon ville ha vaser där, max 18 cm höga... Jag gör tvärtom; hittar en sak först, senan en plats. Och jag är väldigt duktig på att hitta plats :)

  SvaraRadera
 4. (Eurons tavla såg jag på loppis, med namnteckning och motiv, staty från parken... missade nog ett fynd)

  SvaraRadera
 5. Hannele8:26 em

  (Eugens tavla - skulle iPad skriva)

  SvaraRadera
 6. Hej Bosse - det var min farfar som målade!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2013/11/en-slakttavla.html
  Och även om han hade gjort något "långsmalt på bredden" skulle jag inte ha överlåtit verket på bekantingen ...
  Hannele - jag tror definitivt mer på din metod! kan det verkligen ha varit ett prins-original du missade??? Sorgligt i så fall, det hade nog gått att sälja för en skaplig hacka!

  SvaraRadera
 7. Haha - man skulle kanske köpa en "avlång på bredden"duk att måla en tavla på nästa gång. Såna finns! Det kanske blir efterfrågan på mina tavlor då, dimensionen är ju inte SÅ vanlig.
  Ingrid

  SvaraRadera