måndag, december 11, 2017

Thank you for the language!

-Sch, inte just nu!
Det var 50-tal och vid vårt köksbord satt mamma. Hon var strängt upptagen. Framför henne låg boken uppslagen, vid örat hade hon radion. Ur den kom en röst som vi alla hade lärt oss att känna igen.

Rolf Lundgren höll engelsklektion. Hans elever var spridda över hela landet, hans ”kateder” stod i en studio på Kungsgatan 8, den klassiska Stockholms-adressen till Sveriges Radio. Han hade uppfunnit den brittiska familjen Taylor och den första kursen hette ”Meet the Taylors”. Den blev så oerhört populär att den följdes av ”Meet the Taylors Again”.

Mamma var en av de där eleverna. Hon hade fem års folkskola i botten, inte en endaste minut undervisning i något språk utöver svenska ingick. Nu sög hon i sig glosor, lydde när magister Lundgren beordrade uttalsövningar. Han introducerade nya ord, gnuggade grammatikregler och flikade dessutom in ett och annat om engelska seder och traditioner. Min mamma lärde sig alltihop! Så bra att hon klarade sig på det nya språket på ett imponerande vis, även om hon så småningom byggde på med någon kvällskurs.

Den där Rolf Lundgren var en språkpedagog av Guds nåde. Så blev han också banbrytande genom sitt chefsjobb för Sveriges Radios utbildningsprogram, det som så småningom utvecklats till att bli UR, där både radio och tv ryms idag.

Lundgren såg tidigt behovet av att hans landsmän skulle behärska ett världsspråk. När andra världskriget tagit slut och livet återgick till något mer normalt menade han att ”there was an outcry for English” och det var det han tog fasta på, med egna universitetsstudier i moderna språk i botten.

Faktum är att han borde ha fått en stor del av äran för att svenska folket numera är engelskspråkigt i så hög grad. När han entusiasmerade så många i min mammas generation lade han också grunden för ett ökat språkintresse i allmänhet.  Lundgren blev en motor i landets utbildningsverksamhet, dels genom utbudet av de där radiokurserna, dels genom att han också påverkade skolvärlden så att språkundervisningens status höjdes.  

Engelskan ersatte tyskan som länge var svenska skolbarns första ”främmande” språk. Och på den vägen är det. Redan i första klass dyker engelskan upp. Ungarna i dag läser, sjunger, spelar spel på engelska, ser film och tv utan textremsor, klarar sig utmärkt så. Det bör Rolf Lundgren ha gillat. Och det borde han ha tack för.
Rolf Lundgren avled nyligen, vid 99 års ålder.

Copyright Klimakteriehäxan

Denna text finns också publicerad på Nyfiken Grå, en sajt som riktar sig till äldre läsare och bjuder på gratis information och läsning. Klicka på länken och kolla!

9 kommentarer:

  1. jag gillade verkligen inte språk! (tyska och svenska gällde för mig också... hade 1:a i båda språken; fick läsa varje sommar, ett år klarade jag inte ens det, fick gå om klassen. Vår far köpte linguaphone-språkskivor, och far förbjöd lyssna på Beatles och annan musik med garammafonen)

    SvaraRadera
  2. (Mina båda föräldrar hade också bara fem år i skolan, tufft att komma till Sverige som 40-åring, men det gick - nu pratar min 85-åriga mor och jag finska på onsdagar, när hennes svenska make inte hemma)

    SvaraRadera
  3. (senast förra året gjorde jag en universitetstenta på finska med gott resultat - man måste ju vårda sitt språk, och inte prata som Anita Ekberg, fast jag förstår henne)

    SvaraRadera
  4. Att vara född med ett extra språk är en fantastisk gåva som alltför många glömmer att vårda! Jag har alltid varit avundsjuk på dem som haft ett språk med sig alldeles gratis!

    SvaraRadera
  5. Jag undrar om pappa möjligen följde den kursen, för han lärde sig engelska på egen hand i mitten av femtiotalet. Han skulle på en stor Frälsiskonferens där, och slet som bara den, men hur vet jag inte för jag var bara fyra år. Minns dock att han slängde sig med en del uttryck.

    Jag lärde det mesta av engelska av Beatles, jag kunde alla låtar utantill och sen med undervisningen i skolan föll orden rätt. Många gånger klarade jag proven genom att komma ihåg en liknande Beatlesfras.

    Tyska lärde jag mig genom att åka på språkresa som sextonåring och bli kääääär. Franskan var det knepigare med, hade ingen att bli kär i och kände bara till Francoise Hardy. Fast en av hennes låtar lärde jag mig.

    SvaraRadera
  6. (svenskan var absolut inte gratis för mig!)

    SvaraRadera
  7. blev kär i en stockholmare på Finlandsbåten ❤️ knappt arton år

    SvaraRadera
  8. Ulla S9:38 fm

    En svensk USA-korrespondent, gift med en fransman berättade: ”Barnen pratar svenska med mig, franska med pappa och engelska med varann.” Väl hemma i Sverige igen gick mamma också över till engelska med barnen, så att de inte skulle tappa det språket.

    SvaraRadera
  9. Bloggblad - att ha Beatles som engelsklärare var ju inte fy skam ... men att bli kär på nytt språk slår nog det mesta! effektivt och roligt!
    Hannele - du tog ju också kärleksvägen!
    Ulla - häftigt språkläge i den familjen!

    SvaraRadera