fredag, december 22, 2017

Dagens ord 23


SKITFALL

-"Hans skitfall är väl inte större än ditt?" säger en av personerna i en liten tunn bok jag just läst, "Dom ska få igen" av Curt Einar Jinder. Han (jodå, pappa till Åsa och morfar till Little Jinder) och jag stod bredvid varandra på en julbokmässa här i Stockholm för flera år sedan. Tror att vi bytte böcker men jag hade glömt bort hans tills den plötsligt dök upp härom dagen. Och för er som, i likhet med mig, aldrig tidigare kommit i närheten av ordet "skitfall" kan jag berätta att det gäller sträckan bajset har till marken eller vattnet i toan oavsett om rumpan det kommer ur tillhör värsta pampen eller enklaste medborgare. På muggen är vi alla lika, så att säga ... en mänsklighetens minsta gemensamma nämnare man kanske inte tänker på så ofta.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. inte det roligaste nyord, kanske viktigt ord

  SvaraRadera
 2. Det är nog snarare ett gammalt ord.

  SvaraRadera
 3. mera som en juridisk term, dock inte med anknytning till segling

  SvaraRadera
 4. Men visst är det skillnad på skitfall och skitfall. Jag bodde en gång på en gård i Schweitz där dasset låg på andra våningen över dyngsta'n. Minst tre meters fallhöjd.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. (för att inte tala om när jag och min 4-åriga lillebror klev ner i hålet på utedasset och kröp ut på andra sidan... utan att falla ner i skiten!

  SvaraRadera
 6. Margaretha - haha! Fast oavsett vem som satt där uppe måste ju skitfallet varit det samma?!
  Hannele - ungar väljer ibland konstiga lekplatser ...

  SvaraRadera