torsdag, december 28, 2017

Orden för dagen – min egen nyordslista

Igår presenterades den, listan över nya ord som tagit sig in i svenska språket det senaste året. Och vi som är roade ordbrukare slängde oss över den på direkten. Men så här dagen efter vill jag gärna komplettera med min egen lista över språkliga nymodigheter. Den kan ju tänkas innehålla något begrepp du också vill kunna svänga dig med när samtalen riskerar att tystna!

Kan inte minnas vad som fick mig att lägga ut mitt första "dagens ord". Det skedde i juli 2016, så särskilt flitig/uppmärksam har jag väl inte varit, för visst stöter vi på nya ord ideligen. Men nu, ett och ett halvt år senare, har jag kommit upp i 23 ord som jag betraktar som minnesvärda, av de mest skilda anledningar.

Här är de, med de senast uppmärksammade först:
23 skitfall
22 fiskmåsfaktorn
21 skrämselkonsulent
20 tupprepa
19 livmoderbärare
18 sloknar
17 gravidklänning
16 kartfall
15 distanshandel
14 hårkaos
13 flonk
12 kompetensförsörjning
11 stänkälg
10 slätgöring
9 papperslandskamp
8 äppelår
7 pappafeminism
6 sambacentralen
5 bagagestörning
4 fotbollsarbetare
3 hälsporre
2 livmoderkrig
1 friluftskjol 

Något ord har tagit sig in på grund av en speciell anknytning till mig och min vardag utan att vara nya på riktigt ens för mig. "Hälsporre" är ett sådant, ett som gjorde riktigt ont och som hamnade här ...

Andra, som exempelvis "flonk", har bara dunsat ner framför mig i all sin obegriplighet. Och så finns det de som fått mig att le, som "sambacentralen" och "slätgöring", medan ord som  "kompetensförsörjning" och "bagagestörning" fått mig att fnysa, lätt irriterat.

Jag ids inte lägga in länkar till varje post men om du söker här på bloggen på det ord du vill kolla upp så går det ju snabbt att få en förklaring! Eller klicka på etiketten "dagensord" här nedan så får du upp allihop.
Kanske har du en alldeles egen favorit? Berätta gärna det i en kommentar!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym12:27 em

  "Slätgöring" kommer jag i alla fall aldrig att säga. Tror jag.
  Gunilla, livmoderbärare.

  SvaraRadera
 2. älskar nya ord ❤️
  betydelsen ändras också på de gamla.

  SvaraRadera
 3. Sa ju redan igår att jag är "ute". Här kände jag igen "tupprepa" tack vara ditt inlägg; "slokna" förknippar jag med nå't helt annat;-); gravidklänning gillar jag, då man ju inte nödvändigtvis redan är mamma när man är gravid; äppelår, japp, det kunde jag också. Resten ja... Inte ens fotbollsarbetare visste jag vad det var, trots att jag är en fotbollsfreak.

  SvaraRadera
 4. Intressanta ord. För mig som var nygift i slutet på 50-talet var "gravidklänning" ett högst aktuellt plagg. Det var en klänning som var en tunika fast nedanför knäna. På den tiden skulle man dölja sin mage så mycket som möjligt i vida kläder. Det ansågs lite skamligt att vara gravid då. Tänker på det när jag ser alla blivande mammor i åtsittande T-shirts nu för tiden.
  Ingrid

  SvaraRadera