tisdag, januari 16, 2018

VinterböckerUte blåser det småspik, och över stora delar av landet vräker snön ner. Det har inspirerat Johanna till ämnet för årets tredje topplista: även i böckerna blir det ju ibland riktig vinterkänsla. Det kan vara i handlingen, eller kanske själva omslaget.

Nu kom inte titlarna farande av sig själva i mitt minne ... måste tänka efter ordentligt. Kommer fram till att John Ajvide Lindqvists "Människohamn" är en sådan och kollar, jo det stämmer så här skriver han: "Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå." Men faktum är att sedan dess har jag undvikit Ajvide Lindqvist, hans faiblesse för mystiska och magiska saker tilltalar inte mig.

Om Island vet jag mycket mindre än jag skulle önska. "Vinterstaden", av isländske Arnaldur Indridasson gav mig mersmak och honom har jag återvänt till. Och kanske får jag i läsningen med mig lite av hela ön?

Mumintrollen ska i princip gå i ide över vintern, men nyfikenheten tar över och Mumin håller sig vaken, bara för att upptäcka att det gör andra också. "Trollvinter" är Tove Janssons sjätte bok om de trevliga figurerna.

Åsa Larssons Rebecka Martinsson är alltid omgiven av snö och kyla i hennes kriminalhistorier som undantagslöst utspelar sig i Norrlands inland. Bjuder spänning som passar mig, som exempelvis i "Till dess din vrede upphör".

Till sist en bonus om än lite skruvad. Författaren till "Shooting History" är en gammal vän och kollega, numera välkänd som tv-ankare i brittiska Channel 4: Jon Snow. Skamligt nog har jag bara köpt hans bok, men ännu inte läst den ... fast nu kom hans efternamn till pass ...

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Åsa Larsson är bra, kul att alla inte skriver om Stockholm... Snö ser bra ut på bild, men om man måste skotta fram bilen varannan dag, kan man bli lite trött.

  SvaraRadera
 3. Trollvinters omslag är verkligen magiskt!

  SvaraRadera
 4. Boklysten - Åsa Larsson och Indridasson är läsvärda!
  Hannele - snöskottning är möjligen bra motion men en tråkig variant
  Violen - visst är det fint!

  SvaraRadera
 5. Mumintrollen fick komma med i min lista också.

  SvaraRadera
 6. Åsa Larssons böcker brukar tilldra sig under vintern. länge sedan jag läste Indridason

  SvaraRadera
 7. Har läst några av Rebecka Martinsson-böckerna, de är riktigt bra! I somras gjorde jag också en snabbvisit till Kiruna vilket var kul :)

  SvaraRadera
 8. Gillar Indridason och Åsa Larssons deckare är det ju mycket snö i. Trollvinter fanns på min lista också. Tack för tips!

  SvaraRadera
 9. Av Indridasson har jag läst mycket, och gärna... men just den titeln Vinterstaden kände jag faktiskt inte till, får lov att kolla upp nu. Gillar ju visserligen även John Ajvide Lindqvists böcker, så Människohamn är såklart läst. Mystik och magi tilltalar. ;)

  SvaraRadera
 10. Åsa Larssons böcker gillar jag :)

  SvaraRadera
 11. Åsa Larssons böcker är fantastiska. Kan inte låta bli att undra när nästa bok kommer.

  SvaraRadera
 12. Vinterstaden javisst, vet inte varför jag inte kom ihåg den, gillar ju Indridasons Erlendur serie mycket......;)

  SvaraRadera
 13. Anonym9:39 em

  Jag har inte läst någon av dem, men Trollvinter är riktigt fin.

  SvaraRadera
 14. Anonym10:01 em

  Jag har inte läst någon av böckerna på din lista. Kanske ska prova en isländsk deckare... ;)

  SvaraRadera
 15. Åsa Larssons böcker har jag läst alla men kom inte på dem när jag skulle göra listan.

  SvaraRadera