Veckans mening som Skriv-Robert efterlyser varje lördag blir denna gång en av det där knepiga slaget: man blir skriven på näsan om något man verkligen redan borde känna till och dessutom göra! Jag hittade den i en artikel på dagensps.se, och personen som citeras finns på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och heter Louise Bartek. Hon talar först och främst om livsmedelsbranschen (och om att vi numera slänger mängder med konditorivaror som aldrig säljs och äts upp), men det hon säger bör appliceras rakt över allt köp-och-sälj, tycker jag!
Vi som konsumenter behöver bli bättre på att ta hand om det vi köper men vi delar ansvaret för svinnet med företagen.
Copyright Klimakteriehäxan
Det vete 17 om jag kan bli så mycket bättre — men jag är övertygad om att företagen skulle kunna få ner sitt svinn.
SvaraRaderaMargaretha
Tycker att jag också är jätteduktig på att ta reda på rester etc men naturligtvis genereras skräp utanför livsmedelsbranschen som borde hanteras effektivare. Nya påbudet om textilinsamling verkar ju mest leda till problem till exempel!
Raderapå sin höjd hamnar bananskalen i komposten, även fruktskal äter vi upp... Och på restaurang tar jag ibland Doggybag om jag inte orkar äta upp. Även restaurangerna uppskattar det, för ta hand om avfall kostar för dem. Och handlar ofta billig mat med kort datum
SvaraRaderaGärna doggy-bag - fast jag äter oftast upp min mat ... vi har inte kompost efter ett misslyckat försök som drog miljoner flugor, men nu ska matresterna specialsorteras och det gör jag duktigt ... Mycket ägg- och bananskal blir det - och inte så himla mycket annat, det håller jag med dig om. Fast skal av clementiner äter jag dock inte ...
RaderaKan inte påstå att jag slänger mat i onödan. Sedan kan jag till viss del håller med om att konditorier och/eller ICA:s eget bageri tillverkar alldeles för mycket sötsaker/bakverk, som de sedan inte kan sälja. De har visserligen börjat med "dagen efter"-försäljning, men jag nappar aldrig. Jag vill nog ha färska varor som jag sedan kan/vill äta upp.
SvaraRaderaKöper aldrig varor med kort datum, då det ofta handlar om nötfärs och kyckling, och där chansar jag absolut inte.
Många dagen-efter-varor är nog alldeles utmärkta faktiskt. Men kyckling som passerat bäst-före-datum ska man nog passa sig för, det tror jag är klokt!
RaderaVaror med kort datum/märkta Ät snart, är ju bara att slänga i frysen och tillaga då tid finns. Sällan att det reas på bakverk/bröd i min Ica, jag tror att de har ganska bra koll på vad och hur mycket de ska baka.
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Precis så gör jag också. Funkar perfekt!
Raderavi köper inte många konditorivaror. gör vi det äter vi upp dem bums! men jag frågade mig på Thielska galleriet där Monika Ahlberg dukat upp ett jättebord med fantastiska bakverk vart allt skulle ta vägen vid dagens slut. där var inte många besökare. och vi åt en underbar fisksoppa. här i stan vet jag att vissa konditorier lämnar sina överblivna tårtor och bakelser till något matställe som erbjuder sötsakerna till efterrätt. utan extra kostnad, förstås
SvaraRaderaTycker Ahlbergs prislista inte motsvaras av det hon säljer ... hysteriskt dyrt! Men om hon också sen måste slänga massor så fattar man ju att det som säljs kostar ... en ond cirkel!
RaderaSvar:
SvaraRaderaHar knappt några av mina egna tavlor på väggarna här hemma. Sålde så gott som alla jag tillverkade under åren jag höll på. Var faktiskt riktigt stolt över mig själv då. Men på den tiden gick det faktiskt lättare att sälja konst. Det är tuffare nu har jag förstått.
Men så synd att du inte behöll någon godbit!
Raderagårdagens bröd och bra frukt funkar utmärkt
SvaraRaderaVisst gör det!
RaderaDet är bra om man tänker sig för så det inte i onödan kastas mat. Fast lägger någon oliver på min tallrik vägrar jag att äta dem! /Robert W
SvaraRaderaMen vem lägger oliver på din tallrik??? Du får ta ett allvarligt snack med vederbörande! Misstänker dock att inte just oliver står för nån större del av det svenska matsvinnet ... själv kan jag gilla svarta men avstår gröna!
Radera