onsdag, november 02, 2005

Pengarna i sjön?

Det finns tusentals personer i Sverige som heter Björn i förnamn och Karlsson i efternamn, med lite olika stavningar. På papperet alltså en ganska vanlig svensk. Fast det finns åtminstone en som är ganska originell. Han skrivs med C och ett s, och han har just donerat 500 miljoner till en stiftelse som ska försöka rädda Östersjön.

Att livet i Östersjön är hotat av total utrotning, det har vi hört i några år. Och vi har också fått höra om diverse satsningar för att vända utvecklingen mot ett dött hav.
Men, handen på hjärtat, vad har just du och jag gjort för att åstadkomma någon förbättring? Vi vill ju ha både torsk och lax och strömming och ett och annat uppfriskande dopp när vågorna antagit uthärdlig temperatur.

Ja inte har då jag gjort något över huvud taget, mer än förfasat mig över hur torskfiskarna slänger döda fiskar tillbaka i sjön när de överskridit sina tillåtna kvoter.
Men Björn Carlson, han har minsann satsat en rejäl förmögenhet på Östersjöns framtid. För mig var han tills i morse okänd, men han har etiketten ”finansman” och jag vet inte riktigt vad det kan betyda, men det verkar ju inte vara alldeles fel, inte om man kan disponera sådana summor!

Det är ju en svindlande massa pengar. Och nu kommer en handen-på-hjärtat-fråga till: vad hade du eller jag satsat alla dessa miljoner på om vi hade kunnat?
Aids-vacciner i Afrika? Behjärtansvärt.
Akut nödhjälp till jordbävningsoffer i Pakistan? FN vädjar ideligen.
Utbildning för fattiga indianer i Guatemalas inland? Mer än välbehövligt.
Stöd för ensamma flyktingbarn i Sverige som inte har det så lätt? Vi ser kanske inte behovet så tydligt, men nog finns det.
Återuppbyggnad efter tsunamin i Sydostasien? Finns många hål att stoppa pengar i, både bildligt och bokstavligt.
Hjälp till misshandlade kvinnor som söker skydd, kanske tillsammans med sina småbarn? Antalet våldsoffer i den här kategorin ökar sorgligt snabbt.
Uppräkningen av nödlidande av de mest skilda slag kan göras lång. Hur skulle man välja?

Björn Carlson har valt att satsa på något som uppenbarligen ligger hans hjärta nära, och som många kan tjäna på i det långa loppet. Undrar i alla fall hur han bestämde sig.
När han intervjuades i Vetenskapsradion i morse fick han frågan vad hans tre barn, arvingarna, tyckte om att han så att säga kastade så mycket pengar i sjön.
Jo, de är överens med mig, sa han, de tycker det är helt OK.
Kanske kan det rent av vara så att perspektivet att få SÅ mycket pengar kan kännas övermäktigt till och med i en finansmannafamilj.

För har man så mycket på banken är väl alla privata drömmar som går att realisera för pengar för länge sedan uppfyllda.
Jag har tänkt mycket på gotlänningen som sopade in nästan 123 miljoner härom veckan. Också det en summa så hejdlöst stor att det kan bli problem – alltför många som blivit rika på tur har inte alls lyckats förvalta sin nyvunna förmögenhet utan tvärtom blivit olyckligare än de var innan tipset slog in.

Kom förresten just på att jag har två oskrapade Triss-lotter i handväskan.
Det kan ju betyda storkovan. Om slumpen är på min sida.
Och då kommer frågan: vad ska jag satsa på?
Mer pengar i sjön?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym11:02 em

  Håller tummarna för att DU vinner storkovan, men jag har samtidigt stor förståelse för om DU inte kastar pengarna i sjön. De kan säkert göra bra nytta även på land... :)

  SvaraRadera
 2. Anonym11:17 em

  Håller tummarna för dina trissisar!
  Östersjön och alla sjöar bidrar jag då stort till! Jag äter inget från sjön!

  SvaraRadera
 3. Anonym12:13 fm

  Kära klimakteriehäxa!
  Vinn stort och gå loss, shoppa, res, skäm bort barn! Var ett exempel för oss alla på att "plötsligt så händer det".

  SvaraRadera
 4. Anonym12:14 em

  Glad att jag hittade din blogg via gudmundsons kommentar hos Erik S. Så skall ett nätverk dras, om jag säger så.

  Bengt O.

  När jag ändå har ordet

  SvaraRadera
 5. Men SNÄLLA Rita! Fisk som är så gott!
  Och Bengt - nu har jag hittat dig också.
  Horisonterna vidgas ständigt...

  SvaraRadera