lördag, november 05, 2005

Tidningsfritt

Det låter på något vis lite trevligt.
”Tidningsfritt”.
Fast det är ett irritationsmoment som ständigt återkommer för oss vanemänniskor som inte kan äta frukost utan en färskt tidning bredvid kaffemuggen.

”Tidningsfritt” är bara en gammal tradition som dagens tidningsmakare inte haft vett att ändra på. Varför i hela fridens namn ska just tidningsfolk ha ledigt på Allhelgonadagen? Alla andra i olika serviceyrken jobbar ju som vanligt. Visst, för länge sedan var det en annan historia, men sedan dess har det hänt en del. Det verkar inte tidningsbranschen ha märkt, ett trendbrott som alltså gått nyhetsjägarna förbi. Eller blundar de med flit? Jag undrar.

Det är samma sak med juldagen och långfredagen. Men inte har biograferna stängt som förr i världen, inte råder skrattförbud på påskens sorgedag som min mamma berättat att det var när hon var barn. Om mjölken tar slut är det bara att gå ut och handla, orkar man inte laga mat finns det öppna restauranger att välja på, även om utbudet är lite begränsat.

Tvärtom är det just de här dagarna när många trots allt har lite extra ledigt som tidningarna borde storsatsa. I dag hade jag haft tid med lite featureartiklar som, när de finns i vardagens tidning, förvisso kan locka till läsning. Men alldeles för ofta läggs blaskan åt sidan med tanken att ”jag tar det sedan när jag har mer tid”. Fast ”sedan” kommer aldrig, artikeln förblir oläst – och si! där stack ännu en oläst text åt helsicke, hur bra den än må ha varit.

Tycker mig också minnas att det har hänt stora saker på ”tidningsfri” dag. Då anser de fina tidningshusen att vi ska nöja oss med webbnyheter, till dess att de ett dygn för sent kommer med ett nytt nummer.
Jag minns att tv:s nyheter för länge sedan också skar ned på sändningarna. Redaktionerna för Aktuellt och Rapport sände varannan dag. Det slutade de med för många år sedan. Sådan tur att radio och tv finns!

Hur länge ska tidningarna ha ”fria” dagar?
Enda straffet jag kan komma på är att säga upp prenumerationen.
Men då skulle ju alla dagar bli tidningsfria.
Det finns helt enkelt ingen utväg ur detta dilemma!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Morgnar utan tidnng borde inte finnas!

  SvaraRadera
 2. Anonym1:54 fm

  You are so right!
  Jag "svamlade" om lördagar i allmänhet.....

  SvaraRadera
 3. Samla ihop de 'olästa' tidningarna från vardagarn i en särskild korg att tagas fram på de 'fria' dagarna, det kan bli massor av läsning *skrattar*

  SvaraRadera
 4. vardagarna... förlåt stavfel

  SvaraRadera