Till jul påstås det att man måste servera köttbullar.
Hemgjorda köttbullar.
Nja, jag vet inte det jag.
Min karriär i köttbullsbranschen är sisådär.
Pannbiff är poppis här hemma, men när det kommer till de mindre och rundare varianterna är jag slagen av Mamma Scan.
Och det är helt OK, det finns så mycket annat man kan göra med köttfärs, så Mamma Scan kan få rulla på åt mig också.
Men en gång hade jag verkligen framgång i köttbullsbranschen.
Jag hade bjudit hem folk från jobbet på mat. De skulle få någon sorts buffé – och visa mig det buffébord i Sverige som saknar köttbullar.
Det finns helt enkelt inte.
Alltså gjorde jag köttbullar. Mamma Scan hade ledigt (om hon ens fanns, det är tveksamt).
Tiden gick och det började bli bråttom. Så jag snabbade på allt vad jag kunde med slevar, pannor och grytor.
Köttbullarna låg sent på programmet, så när det blev dags var jag stressad.
Slänger i saltet och sträcker mig efter vitpepparburken. Skakar ordentligt – och då!
För sent.
Min köttfärsbunke är täckt av ett icke föraktligt lager av kardemumma.
Fel burk.
Mataffären hade hunnit stänga. Och, som sagt, en buffé utan köttbullar är inte en buffé. Så jag fick fram någon sorts kniv och började skrapa. Mängden köttfärs minskade dramatiskt i bunken, men köttbullar blev det, och de såg t o m riktigt runda och goda ut.
Så kom gästerna.
De lät sig väl smaka.
Plötsligt säger den man som just då var min närmaste chef:
-Vilka goda köttbullar!
Jag hajade till men log och tackade väluppfostrat för berömmet. Då fortsatte han:
-Du har ju en väldigt spännande kryddning! Vad är det du haft i som är så originellt?
Svetten bröt ut. Milde himmel, jag hade inte skrapat tillräckligt djupt. Jag fånlog.
-Kardemumma! utbrast han strax belåtet.
-Du har ju haft i kardemumma! Så gott!
Jag mumlade något om ett tips jag fått och började plocka bort lite disk i väntan på ett annat och bättre samtalsämne.
Det måste ha gått minst ett par år innan saken kom på tal nästa gång.
-Dina fantastiska köttbullar glömmer vi inte, sa han.
-Vi har alltid kardemumma i våra nu för tiden!
Han skulle bara veta.
Och Mamma Scan skulle ta sig för pannan, hon också.
Men var så god, tipset är gratis.
Kanske ska du pröva lite kardemumma i köttbullarna så här till jul?
Copyright Klimakteriehäxan
tisdag, december 13, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mycke olika grejs har jag testat i köttbullarna, men aldrig kardemumma. Men nu skall jag det!
SvaraRaderaTycker det låter supergott! Annars är kumming min favorit i mycket av min matlagning.
Vi har blivit bjudna på en fantastiskt god köttfärsrätt, med smulstekt köttfärs kryddad med bla både kanel och kardemumma, över det låg det råstekt potatis med mycket vitlök och sen var det (om jag minns rätt) krossade tomater och riven ost, och detta var gratinerat i ugn...kanongott helt enkelt...och jag som alldeles hade glömt detta recept, kommer att laga det i kväll bara för att se om det är så gott som jag minns :oD
SvaraRaderaBara för att jag råkade se ordet kardemumma på slutet läste jag från början också. Bra idé, undrar om det går hem hos barnbarnen :-)
SvaraRaderaLåter ju som ett jättebra tips, mer kardemumma åt folket!
SvaraRadera