måndag, december 26, 2005

Prisat vare Google!

Hur klarade vi oss?
Hur fick vi veta någonting?
Hur mycket tid gick åt att leta efter informationen?
Hur många kataloger fick vi slå i? Arkiv! Kortregister!
Hur stod vi ut?

Jag menar alltså då. Förr i tiden.
Innan Google fanns.
De två grabbar som grundade Google har utsetts till Årets Män 2005 av Financial Times. Det är fint det.
Tidningen har gjort sitt val med hjälp av en läsaromröstning som hållits – ja gissa var! På nätet, var annars!?

Google har vid det här laget sju år på nacken. Larry Page och Sergey Brin var 25 när de startade sökmotorn som snart sagt vareviga dataanvändare tar till när man behöver söka information om såväl stort som smått. Fast under utvecklingstiden, på Stanford-universitetet, gick projektet under namnet ”Back Rub”, kryptiskt i mina öron men där finns kanske en djupare mening som går mig förbi. Eller är det helt enkelt en variant på talesättet ”You rub my back, I rub yours”, kanske? Så fungerar ju faktiskt sökmotorer i dag.

För ett år sen introducerades Google på Nasdaq-börsen i USA och där går det bara uppåt – företaget inleder 2006 med ett börsvärde på den ofattbara summan 1000 miljarder kronor. Synd att man inte var med och satsade en aldrig så liten slant i starten…

När man googlar Google får man bland annat veta att företaget hamnat på kollisionskurs med mängder av författare som motsatt sig planerna på att deras böcker skulle digitaliseras av Google.
Det går också att hitta att Google har ett motto som lyder: ”Don´t be evil”, men ingen förklaring följer med – jag känner att jag hade behövt en. Fast det är klart, en uppmaning till snällhet kan väl aldrig vara helt fel. Och grabbarna som äger företaget har ju numeraverkligen råd att vara snälla om de har lust.

Hur som helst så lär man sig alltid något när man googlar. Kollade precis vad susning.nu hade att förtälja om Google, och då visar det sig att den gamle tecknade seriefiguren Tjalle Tvärvigg, skapad i början av förra seklet, på engelska heter ingenting mindre än Barney Google.
Kanske Larry och Sergey snart lägger till ett litet extra Google som efternamn. För deras skapelse lär blir minst lika långlivad som seriefiguren.
Och grabbar, grattis till titeln, förresten, och Gott Nytt Google-år på er.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Jag varken vill eller kan (jooo, kaaan kan jag väl, men jag VILL inte... *s*) klara mig utan datorn och Google, det förenklar mitt liv...

    SvaraRadera