lördag, december 24, 2005

Endast mamma är vaken

Det är faktiskt julafton.
God Jul!
Granen är klädd och har ännu inte börjat barra, tomtar har krupit upp ur vrårna och det finns nya stearinljus i varenda stake.
Juldukarna är på - handbroderade, självklart, av min mamma, av en skicklig brodös-kompis och av ingen mindre än mig själv.
Fast det var länge sedan. Men vad gör det - nya juldukar behöver man inte, det blir i stället allt färre ytor att lägga dem på, och så handlar det ju ändå bara om de här korta veckorna.

Kylskåpet är välfyllt med basbeståndsdelarna i ett (ordentligt nedbantat) julbord. Min mamma har bakat bullar, det finns hemgjorda pepparkakor och sockerkaka med äpplen i. Samt knäck.
Men mycket tyder på att det inte blir så hård åtgång på godsakerna.

Jag och båda mina barn är nämligen drabbade av någon sorts magåkomma. Med den följer noll matlust.
Något som i ett lite annat läge skulle passa perfekt just i mitt fall - men just till julafton? Och ungarna?

Föga lönar det sig att klaga. Kanske är julmust trots allt bra för konstiga magar, Coca Cola har ju det ryktet?
Oavsett vilket så ÄR det julafton.
Och bara mamma är vaken. Och orolig för att för första gången i livet ska denna dag bli en riktigt tråkig julafton för de små barnen.
Ni vet, det är ju barnens högtid. Det måste väl gälla även tonåringar?
God Jul i alla fall.

PS 1 Behöver rubriken månntro en förklaring? "Endast mamma är vaken" var ett radioprogram som sändes sent på kvällen den 23 december i många år, riktat till alla de kvinnor som förväntades sitta uppe och putsa mässingen eller lacka paket in i det sista. Programledare var radioveteranen Maud Reuterswärd (död 1980) och min mamma lyssnade alltid troget på sändningen, som traditionsenligt avslutades med att Jussi Björling sjöng "Till havs". DS

PS 2 Om ni hör nåt i luften som surrar
så är det våra magar som kurrar... DS

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Tror det är ngn som går. "Alla" pratar om sina strulande magar. Ingen matlust, maten smakar inte, och allmänt uppror i kalaskulorna.
  Själv har jag på gott och ont klarat mig undan. Men en släng av minskad aptit hade ju inte varit så allvarligt kan jag eftertänksamt tycka.

  SvaraRadera
 2. Anonym12:49 em

  Jag lyssnade på radioprogrammet "Hör och häpna" på julafton, en sorts gissningstävling. Där spelades upp ett inslag med Maud Reutersvärds son, som berättade att hans mamma alltid åkte taxi hem från radiohuset sent på nätterna. Med åren lärde hon känna Stockholms alla taxichaufförer. Sista julnatten hon sände, stod *alla* utanför radiohuset när hon kom ut! Den äldste av dem kom fram, och förklarade att han var den som fått den stora äran att köra henne hem sista kvällen. Sen körde de i karavan.

  SvaraRadera
 3. Anonym4:53 em

  Lyssnade alltid på "Endast mamma är vaken".
  Avslutningsvis var det alltid "Nordsjön" med tidig Harry Brandelius som spelades, alltså inte "Till havs"

  SvaraRadera