måndag, januari 23, 2006

Fler svenskar läser med öronen

Vi blir allt fler, vi som tycker om att inte bara läsa böcker utan också gillar att höra dem.
Nu för tiden lyssnar över två miljoner svenskar på ljudböcker, det visar en undersökning som förlagen gjort. Det betyder att mer än var tredje person mellan 16 och 74 år läser med öronen. Och var fjärde intervjuperson säger, att hörboken kommit in i deras liv det senaste året.

Majoriteten har börjat lyssna någon gång de senaste två åren och lyssnar allt flitigare. De allra flesta köper dock inte sina böcker på cd eller kassett, utan lånar på bibliotek. Det är fortfarande svårt att fynda hörböcker, på de återkommande reorna är titlarna få och tar snabbt slut.

Väldigt många gör precis som jag, d v s lyssnar på sina böcker när de sitter i bilen, eftersom en god historia är bästa tänkbara sällskap på en långresa. Andra ställen där uppläsningen kommer väl till pass är i köket, i träningslokalen och på badstranden. Föga förvånande är det kvinnor som är den vanligaste hörbokskonsumenten, tjejer i den s k medelåldern med relativt hög utbildning. Men när det gäller hörböcker är ändå nästan varannan lyssnare eller 46 procent män. Betydligt jämnare fördelat än när det gäller tryckta böcker!

Kvinnorna framhäver vikten av att det är avstressande att lyssna på en bok.
Männen betonar snarare att det är tidseffektivt. Hur som helst: har du inte provat förr, så är det dags.
Sätt kulturell guldkant på vardagen med en bok på kassett eller cd – och hör sen!

Copyright Klimakteriehäxan

PS Några av mina hörboksfavoriter hittar du här.

3 kommentarer:

 1. Har aldrig provat att läsa med öronen. Men ska nog ta och göra det. Sen kanske jag blir fast

  SvaraRadera
 2. Anonym10:12 em

  Visst är det bra på träning (blir inte så stora verk) 0ch resor, men jag tycker inte man skapar samma "bild" som när man läser själv. Det liksom mal på hela tiden, själv stannar jag upp och ger bilden tid ibland. Som kvälls litratur är det helt förkastligt eftersom jag somnar jämt och inte vet var det slutade :-).

  SvaraRadera
 3. Håller med Björn - man kan absolut inte ERSÄTTA pappersboken med hörboken. (jag har också somnat och inte hittat tillbaka...) Men som komplement är det suveränt!

  SvaraRadera