tisdag, januari 03, 2006

Grindslanten modell 2006

I dag har jag tjänat tjugo kronor. Minst.
Eftersom jag drog iväg till Ikea redan i går för att lämna tillbaka de där spontana överraskningsklapparna som ingen ville ha.
I går fanns inte trängselskatten.
I dag finns den.

Jag har monterat min transponder och är redo för denna moderna version av Grindslanten. Undrar vem det blir som gör en monumentalmålning av en av alla dessa betalstationer som vi nu byggt för väldigt många av våra skattekronor?
Kan det bli Karin Mamma Andersson, som är så het? Eller hennes man Jockum Nordström, i så fall kanske med en rejäl nypa humor? Måhända Cecilia Edefalk blir inspirerad, så bra betalt som hon numera får för sina oljor? Blir det en litografiserie av Peter Dahl?

Det var en professor August Malmström som målade Grindslanten, en av Sveriges mest spridda tavlor genom oändliga mängder reproduktioner på både tyg, papper, vykort och duk.
Om bilden står det så här i en artikel på Internet:
”De starka gossarnas kamp om den fattiga skärven blev en ikon för de värderingar som sammanfattades i begreppet folkhemmet.”
Men det var vid förra sekelskiftet.

Nu har hundra år gått.
Vilka värderingar är dagens trafikavgift en ikon för?
I allra bästa fall för bättre luft och mindre trängsel samt bättre kollektivtrafik.
I sämsta fall för diskriminering av många som faktiskt är beroende av sin bil – och alltså fortsätter att köra precis som förut.
Grindslanten till trots.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Anonym4:40 em

    Spännande tanke det där med en målning av "betalstation"....Hmmm, en Dahl kanske inte vore så tokigt???

    SvaraRadera