onsdag, januari 18, 2006

Må bättre - köp tulpaner!

Den 19 januari är Tulpanens Dag.
Antagligen är det blomsterhandlarna som gemensamt bestämt det, för att få igång årets tulpanhandel på allvar. Första gången denna högtidsdag proklamerades var 1990, och sedan dess infaller den en januaridag år efter år.
Personligen förstår jag inte att det över huvud taget kan föreligga ett behov av
reklam för tulpaner.
De går ju ändå inte att motstå.

När julglittret och granbarren har lämnat våra hem är det tulpanerna som gäller.
Ibland har jag tänkt att man borde ge sina tulpanpengar till välgörande ändamål i stället, via någon pålitlig organisation eller så. Det skulle kunna bli både mat, medicin, kläder och skolgång för någon behövande.
Men det slutar alltid med att jag kommer fram till att mer välgörande än en bunt tulpaner i blandade färger i en trevlig glasvas där hemma, det finns inte.

Svenskarna köper så här års mer än en miljoner tulpaner om dagen. Det är mer än man gör i tulpanlandet Holland.
Skälen är många:
Det härliga, sensuella, märkligt gnisslande ljudet när tulpanbladens lansetter gnids mot varandra.
De uppstudsiga, sprickfärdiga blomknopparna - som ska visa sin färg redan när man köper dem, annars kan man inte lita på att de slår ut ordentligt.
Blommorna som strävar mot ljuset och visar sin kraft och färg.
De rejält utslagna tulpanerna som blir skrytsamt stora och utbredda och plötsligt förvandlar buketten till något alldeles nytt.

En vecka står de, ibland ännu längre, i alla fall om det går att hitta ett extra svalt ställe att låta dem övernatta på.
Och välgörande är de, varenda minut på dygnet.
Alltså firar vi Tulpanens Dag inte bara i morgon, utan vecka ut och vecka in.
Vill du må bättre?
Köp en bunt tulpaner! Det hjälper.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Jag vill inget hellre än att köpa tulpaner, MASSOR, men Hunken får astma bara han tänker på blommor...

  SvaraRadera
 2. Anonym9:39 em

  Underbart! Precis så är det med tulpaner. Hade faktiskt tänkt skriva om tulpaner idag men läste sedan om hedersvåld i Aftonbladet så då blev det annat.

  SvaraRadera
 3. Åh vad bra skrivet! Jag ÄLSKAR tulpaner, älskar älskar! Behövs inte alls någon speciell dag för det ;) Men blev inspirerad av det du skrev, så imorgon blir det nog inköp av årets första bukett tulpaner. :)

  SvaraRadera
 4. Och jag som trodde att alla tålde tulpaner. Fel, fel, fel. Men vi som kan njuta av dom, vi passar alltså på! Snart blir dom billiga också... i dag kostade 10 st 45 spänn, snart hälften...

  SvaraRadera