onsdag, april 19, 2006

Att blogga ger zest (tror jag)

Vilket erkännande!
Bloggare finns! Och blogg stavas med två g!
Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) kommer endera dagen ut i ännu en upplaga. Ett av de ungefär 10 000 nya ord som passerat granskningen och lagts till är just blogg.
Vi som bloggar kan väl ta det personligt och gratulera oss själva till detta erkännande.

Stringtrosan har också kommit in, liksom mingel, hjärnsläpp, bonusbarn och plastpappa. Andra heta ord som nyss var helt okända för oss svensktalande men som nu finns med i detta stavningskonstens enda godkända rättesnöre är tsunami, fågelinfluensa och sudoku.
Mediedrev och nakenchock är bidrag som lätt härleds till tidningsvärlden. Att småtråkig inte kommit in förrän nu känns lätt förvånande. Mer på den negativa sidan är oflyt och sunkig.

Ett annat nytillskott är zest, som gläder alla som spelar alfapet, eftersom bokstaven Z (som ger hög poängutdelning) är svår att använda när man ska bygga ord på spelplanen. Lustigt nog är betydelsen av ordet inte alldeles solklar – zest förekommer i diverse recept och får åtminstone mig att tro att det handlar om tunna strimlor av skal av citrusfrukter, som ska sätta lite extra spets på en maträtt.

När jag konsulterar min flera kilo tunga Webster-ordbok upptäcker jag dessutom att zest kan vara en förhöjare även ur andra synvinklar, som till exempel i uttrycket ”a zest for life” som jag antar att den har som älskar livet i största allmänhet. Zest – det lilla extra, helt enkelt. Fram med alfapetet! Man får nu också godkänt för inte bara cd utan också cv, förresten. C ger tio poäng…

Ett ord som i alla fall inte upptäckts av Sture Allén och de andra lärda, det är mitt eget fina biffgapare. Får väl anstå till en senare modernisering av SAOL. Fast aktiebubbla, mitträcke och nolltolerans har kvalat in.

Hur som helst så väntar jag nu spänt på att få veta om ett annat ord som jag för första gången stötte på för bara någon vecka sedan har överlevt och finns kvar i denna den trettonde upplagan. 5 000 ord har nämligen plockats bort.
Jag tänker på vrövel, i verbform blir det att vrövla.
Känns det igen?
Jasså, inte?
Men nog borde det vara bekant. Åtminstone är företeelsen väl spridd och i ständigt bruk. Den kommer garanterat inte heller att försvinna även om SAOL skulle ha rensat ut begreppet.
Att vrövla betyder att prata strunt.
Vrövel borde också vara ett fynd för alfapet-fantasterna, faktiskt.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym4:17 fm

  Blo-2x"g"-a på, Häxan!
  Alltid lika trevligt när du är aktiv på nätet!

  "Småtråkig" har jag använt i åratal, men SAOL-kommitten - f.t. med Svante i spetsen - har väl aldrig haft gott renomme (förlåt, men jag har ingen accent på mitt keyboard) för att vara speciellt snabba "on the uptake".

  För mig är "zest" mestadels = tunt strimlat citrusfruktskal och inte ett spec. nytt ord i min vokabulär, men jag pratar ofta svengelska. Finns det ordet (svengelska) i SAOL? Om inte: In med det!

  Likaså tycker jag att biffgapare ska vara med i nästa upplaga av SAOL- min brorsa var "biffgapare" tills han var 28 år, medan jag och min lillasyster flyttade hemifrån och stog på egna fötter i 18-årsåldern. Kanske det har med kön att göra. Män är ju vana vid att ha mark-service.....som vi kvinnor oftast ger dem, vare sig vi är mor, flickvän eller fruga.
  Men å andra sidan kan man ju naturligtvis behöva vara ovannämnda av ekonomiska och sociala skäl och inte bara för att det är bekvämt att bo kvar hos morsan.
  I vilket fall som helst är det ett bra ord som beskriver precis det som det ska.

  Är Alfapet något i stil med SCRABBLE?

  SvaraRadera
 2. Hallå där - alfabet är scrabble på svenska, jajamen, kul är det också, på båda språken!!! Jasså du är sur på Sture (inte Svante) Allén du, vad kan han ha gjort för att förtjäna detta?!?

  SvaraRadera
 3. Anonym11:09 em

  alltså mammmaaaaa sluta använda tre utropstecken i rad!
  bara tolvåringar på lunarstorm gör det.
  ett räcker!!!!!

  SvaraRadera
 4. Anonym11:29 em

  Jag är inte "sur" på Svante, förlåt: Sture , men visst skulle det passa med en Häxa eller en Maria Näslund i kommitten för att välja bättre och mer modernt..

  Upprepar - finns "svengelska" med i SAOL? Vet du?

  Keep blogging!
  Krampårej!

  SvaraRadera
 5. Kära telningen d.y. - tänk att du har en morsa som är så ungdomlig att hon skulle kunna chatta på Lunarstorm - och smälta in!!!!
  (obs fyra utropstecken) kram!

  SvaraRadera