söndag, april 16, 2006

Ond men inte så bråd död

Har tillbringat en icke föraktlig del av påskhelgen i bil.
Och, naturligtvis, i sällskap av en hörbok.
De sista milen körde vi ofantligt lagligt, för annars fanns risken att vi inte skulle hinna lyssna till slutet på den komplicerade historien.
Vi hann.
Jag är fortfarande lite illa till mods, lite rädd, känner visst obehag.
Den slutade inte alls som jag hade räknat ut, utan mycket värre.

Boken jag hört i författarens egen inläsning är ”Svek” av Karin Alvtegen . Hon är släkt med Astrid Lindgren, men har definitivt inte ärvt några Bullerby-gener.
Trots att vi har flera Alvtegen-böcker i hyllan har jag inte kommit mig för med att läsa någon tidigare, så jag visste inte så noga vad jag hade att vänta.

Om man bortser från att även den här hörboken som så många andra lider av brist på pauser – varför har förlagen inte folk som hjälper ovana människor med lite lite regi? – så är detta en riktig nagelbitare och en ”pageturner”, ifall en cd-bok kan vara det. När en skiva är slut åker nästa blixtsnabbt in i spelaren.

”Svek” handlar om äktenskaplig tristess, otrohet, barn som offer, konflikter på alla möjliga tänkbara sätt – och så, i centrum, en psykiskt störd man med extremt kontrollbehov och den sorts fobi som går ut på att man ”måste” en massa oförklarliga saker, som att låta telefonen ringa precis fyra signaler innan man svarar – jag har glömt vad den åkomman heter.

Den handlar om kärlek också. Som en del av alltihop. Och om brist på kärlek. Samt om ond men inte så bråd död. Hur man än vrider och vänder på saken så blir man, i alla fall jag, nästan fysiskt illamående av obehag när intrigen snurrar på, skickligt iscensatt av Alvtegen. Kan inte låta bli att undra hur researchen har gått till – finns hennes egna upplevelser i botten? Stackars henne, i så fall.

Dessutom så kommer jag att tänka en extra gång innan jag slänger mig i för att ta ett av mina högt uppskattade, men lagvidriga, dopp i Årstaviken i sommar.
Ni som läst ”Svek” vet vad jag menar.
Ni som eventuellt vågar er på den efter att ha läst det här kommer att förstå, ni också.
I alla fall kommer jag att noga kontrollera min omgivning innan jag hoppar i vattnet. Och då är det inte kolibakterier och avlopp som jag betraktar som hot mot min säkerhet.
Å nej, det har Alvtegen ändrat på.
Hu.
Fast bra.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Och väl hemkommen är det dags för nästa nagelbitare: Frölunda mot Färjestad i ännu en finalmatch i hockey. Det är ingen ände på spänningsmomenten en dag som denna! DS

Svek av Karin Alvtegen
ISBN 91-7036-008-1

2 kommentarer:

  1. Hon skriver himla bra! I kväll var hon på teve. Såg du?
    I höstas när jag var på Kulturkryssning var hon med och hade en kort men väldigt intressant föreläsning. Mycket sympatiskt intryck gav hon.

    Jag skulle nog inte våga lyssna på hörbok i bil, jag somnar alltid när jag lyssnar i soffan...

    SvaraRadera
  2. Den här var omöjlig att somna till! Kommer förmodligen att endera hålla mig vaken i natt eller ge mig mardrömmar! Och nej, jag missade henns i teve - går kanske i repris?

    SvaraRadera