måndag, april 17, 2006

Upp till kamp för bättre svenska!

Väninnan i utlandet, som tillsammans med en rad andra goda egenskaper också är en trägen tidningsläsare på nätet, pekar på en krönika som ligger oss båda oerhört varmt om hjärtat.
Det är Maria Näslund, som i Expressen drar en lans för att behärska liberalismen bland svenska språkexperter.

Som till exempel att det är skillnad på var och vart, och att "att" är ett underbart litet ord, värt att värna om. Vi dödskallestämplar tillsammans de galna särskrivningarna, vi får krupp av att vårsolen ger temperaturer ”på mellan sju till tio grader”.
"Vad vi behöver är en språknanny, en svenskans Magdalena Ribbing, någon som lär oss vett och etikett," skriver Näslund.
Bra rutet, Maria! Mer sådant! På dem igen! Fram med språkpoliserna!

Dessutom önskar jag hett att de människor som titt som tätt sticker upp näsan och påstår att all bloggarsvenska är urusel surfar aningen mera intensivt på olika blogfora.
Så fick jag det sagt också…

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Bravo! Jag har visserligen blivit mer liberal med åren, det går inte att stå emot en viss förändring i språket, men jag mår också illa av direkta fel. Som att inte skilja på de och dem + allt det du nämner.

  Jag läser inte bloggar med halva konstiga meningar och en mängd länkar där det skulle ta mig en timme att komma från första meningen i bloggen till den tredje, jag håller mig till läsbara bloggar. Men jag bryr mig inte särskilt när folk i allmänhet skriver fel, jag kan slira ibland jag också - men blir jätteirriterad när proffs gör det.

  SvaraRadera
 2. Instämmer! Jag är pinsamt medveten om att jag gör läskiga grammatiska grodor emellanåt, men jag jobbar på att sjasa bort dem!

  SvaraRadera
 3. Anonym7:50 em

  HURRA! Äntligen uppmärksammas ett, för mig åtminstone, otroligt viktigt ämne.

  Hoppas Maria Näslunds åsikter slår igenom STORT.

  Kanske skulle man kunna bilda språkriktighetspartiet? Min röst skulle vara självskriven - och Häxans också, eller.....?

  SvaraRadera
 4. Anonym8:01 em

  Ah, men då hoppas jag du kommer till min blogg och är föredömlig!
  Fast jag efterlyser idag alternativ till svordomar. :)

  SvaraRadera
 5. Anonym9:53 em

  Till "sentenser":
  Vad är det för fel på svordomar - om de är nödvändiga för t.ex. en trovärdig dialog. Det är väl mer grammatiken vi kommenterar just här?!

  F.ö. finns ett flertal synonymböcker att tillgå om du har problem med ordförrådet när det gäller kraftuttryck.

  SvaraRadera
 6. Anonym7:03 fm

  Håller fullständigt med om att tidningssvenskan håller på att bli dålig. Den kryllar av felskrivningar. En text som någon fått betalt för att skriva bör vara välskriven, kort sagt professionell. Jag undrar också om man helt rationaliserat bort korrekturläsningen ur dagspressen?

  Men när det gäller bloggandet så är jag inte lika känslig. Det känns som ett mer kravlöst skrivande. Det tycker jag gott kan få vara ett forum att uttrycka tankar och idéer i utan höga krav på formen. Där bör även den som inte behärskar språket till fulländning få en chans att uttrycka sig.

  SvaraRadera
 7. Just det, Inga M, det är skillnad på proffsskrivare och amatördito - jag bryr mig inte om småfel, men som sagt - de som skriver väldigt illa brukar inte heller ha (för mig) intressant innehåll...

  Det blir också allt oftare fel som slinker igenom i böcker - är korrläsare ett utdöende släkte?

  SvaraRadera
 8. Anonym10:50 em

  Oj - ett nytt ord: korrläsare. Det låter som ett modernt uttryck för en "annudazumal" -uppgift för mig. Jag förstår vad det betyder och vet vad deras arbete/yrke var och vad de kallades förr i tiden, men trodde att de numera tillhörde Jurassic Park. Finns det verkligen några kvar? Inte på Expressen i alla fall, det kan jag svära på.

  Kanske Maria Näslund kan fixa ett team som kan komma till hjälp?!
  Man kan ju alltid hoppas....

  SvaraRadera
 9. Anonym11:44 em

  Håller totalt med pale green woman - massor av fel hoppar ut av sig själv när jag skriver, men jag märker dem och hinner oftast fixa till dem innan jag trycker på "sänd"-knappen. Men ibland får man skämmas när man ser att fingrarna är snabbare än de grå cellerna och man har tryckt/tyckt till utan "korrläsa".

  SvaraRadera
 10. Anonym2:45 fm

  Hej "sentenser"!

  Skriv om din comment, men glöm inte att sätta in ett "att" (infinitivmärke) mellan
  jag och du i din första mening - om du nu bryr dig om att det svenska språket ska bevaras intakt/korrekt.
  Samma grej gäller f.ö. Anonymous-kommentaren också - det fattas ett "att" i sista meningen, mellan
  utan och korrläsa.

  SvaraRadera
 11. Bra sagt! Jag retar ihjäl mej på att vuxna människor inte ens vet om det heter "de" eller "dem". Så svårt är det ju ändå inte att skriva och prata korrekt? Dagligen ser jag dessutom både språkliga och grammatiska fel i våra tidningar.

  SvaraRadera