söndag, april 02, 2006

Att vara Madonna

”Jordklotets mest berömda människa” sa Parkinson när han presenterade gästen i det program som sändes i svensk teve i går kväll. Hon sa aldrig emot honom. Fast hon bjöd på (oväntat?) motstånd, för det här är ingen duvunge utan en dam med huvudet på skaft och affärstalangerna sover aldrig. Nu marknadsförs en ny cd och en dokumentärfilm om hennes liv.

Det kan inte vara lätt att vara Madonna.
Och definitivt inte enkelt att bli det heller.
Madonna har förvisso passerat sin 47-årsdag och är med stormsteg på väg att utvecklas till en riktig Klimakteriehäxa – om än en inte alldeles vanlig sådan. Men ändå.

I besöksstolen hos talkshow-världens nestor Michael Parkinson avslöjar hon att hon en gång i tiden betalade hyran för en New York-lägenhet (som hon delade med mängdes av kackerlackor) genom att sitta nakenmodell. Om kursdeltagarna sparat sina croquis-övningar från den tiden går det säkert att göra en hacka på dem i dag, förutsatt att det finns en chans att leda i bevis att den avritade kroppen just är Madonnas.

Hon erkänner utan omsvep att hon gillar att bli uppassad och att hon då och då får ett och annat vredesutbrott. Och när hon fick barn gick det med henne som med de flesta andra mammor: hon fick nya insikter, nya prioriteringar. Men ingen hjälp av maken med blöjbytena – där har hon något att lära!

På frågan om hur man håller ett äktenskap vid liv kom hon med ett konkret tips: Säg förlåt ofta. Även om du inte menar det. Det kommer man långt med, sa hon trosvisst.
Hon berättade också om utanförskap, om hur hon som liten konsekvent inte gjorde som alla andra, om saknaden efter mamman som dog, om styvmodern som fick sitta i kläm och om konflikter med pappan, som än i dag inte har henne som sin favoritsångerska.
-Han väljer mellan Tony Bennett och Celine Dion, sa Madonna efter en halv sekunds betänketid.

Själv blev hon ”upptäckt” efter en audition för en roll som gick till någon annan. Men producenten, en fransman, ringde och erbjöd specialbehandling. Han hade sett att det i den där tjejen fanns potential för något stort. Hon fick sin karriärstart i Frankrike men åkte snart hem igen, sa att det handlade om semester – men återvände aldrig. Och nu vet vi hur det gick. ”Most famous on the planet”.

Och det är tydligt att hon inte tänker ge upp sin position i första taget. Madonna är en tjej som vet vad hon vill, gör det, och vill höras och synas under tiden. En textrad i låten ”Hung up” från hennes nya cd lyder ”Time goes by /paus/ so slowly” och hon bär verkligen syn för sägen. Evigt ung, snudd på (fast såg jag inte antydan till fladder på överarmen när hon vinkade till publiken?) och åtminstone ur vissa aspekter en förebild för oss andra som inte vill bli orkeslösa gummor i förtid. (Fast inte ur andra - se posten nedan!)
Men en förebild som inte är lätt att nå upp till.
Det finns bara en Madonna, och det vet hon om.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Tänk, då har Madonna och jag något gemensamt! Jag gillar också att bli uppassad...

    SvaraRadera