tisdag, november 21, 2006

Bitterfitta nästa?

Ett nytt skällsord är på väg. Det kommer att sprida sig blixtsnabbt, det kommer att fastna direkt, sanna mina ord.

En skönlitterär debutant och kvinna står för denna språkliga nymodighet. I mars kommer hon ut med sin första roman.
”Bitterfittan” heter den, av Maria Sveland, Norstedts förlag.
Så här beskrivs boken i förlagets vårkatalog:
”En ful januarimorgon sitter Sara på ett plan till tönt-Teneriffa för en veckas tankepaus. Hon har nämligen insett att hon är bitter trots att hon bara är 30 år. En riktig bitterfitta faktiskt.”...”Tänker på hur lurad hon är av kärleksmyten. Den som får oss alla att vilja bilda familj.”

Vilken tur ändå att man har några månader på sig. Så att man hinner vänja sig vid tanken på att bli kallad ”bitterfitta”. För det är väl så gott som oundvikligt att det kommer susande, för eller senare...
Fast jag vill gärna säga som Tony Rickardsson: Jag är inte bitter!

PS - på förekommen anledning: Tony Rickardsson har varit Sveriges i särklass bäste speedwayförare i åratal, men trots många meriterande segrar (VM bl a) fick han vänta ända till i år på utmärkelsen "Årets idrottsman". Och medan han ännu var utan lär han just ha sagt "Nej då, jag är inte bitter" - ett uttalande som sen skojats friskt med bl a när Robert Gustafsson imiterat honom.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Anonym7:00 em

  Ouch!, som vi engelsktalande säger. Det var upprörande nog när ordet fitt(jag skäms)-stim sågs i tryck ffg. Varför måste man använda uttryck som inkluderar det femenina könet och det femenina könsorganet när man ska förnedra något? Det är oftast i negativa sammanhang det används: t.ex. bitch, sonofabitch, hora och nu fitta this and that.
  Låt oss fundera, tjejer: kan vi inte jobba på att det ska vara fifty-fifty könen emellan om vi nu måste använda dessa uttryck för att degradera någon/t.
  Kuk-jävel, slapp-ballare och taskiga testiklar är några av mina förslag till equality between the sexes. Men ge mig bara nån minut så blir listan snabbt e-n-o-r-m-t mycket längre.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:04 em

  (Vem är Tony Richardson? En hon eller han?)
  -------------------
  Och STORT IVÄG och en kvick begravning för detta vedervärdiga uttryck! Vad som stör mig värst är att det verkar vara uppfunnet av en TJEJ. Om boken nu inte är skriven under pseudonym.

  Alla slöa kvinnor verkade acceptera ordet fittstim (så jävla fult och onödigt)utan protester, men kan jag föreslå att vi kan göra ett uppror här: Bojkotta både författarinnan och förlaget snabbt! Hur många skitord får bli till och dessvärre också tryckas? Det här ordet är väl otroligt vansinnigt dumt att föra vidare. Är det det vi vill att våra döttrar ska kallas eller - änu värre - kalla sig själva???!!!
  Klimakteriehäxan som ord är slagfärdigt men BITTERFITTA. Nä -aldrig!

  Låt det inte inkluderas i framtida AO, snälla!!!

  SvaraRadera
 3. Anonym5:10 em

  Är det inte "typiskt", ord "lanseras" av kvinnor ...

  Trist!

  Vill "vi" bli bra bemötta bör vi ha ett bra språk, eller?

  Hon vet vad hon gör, i samråd med förlaget, hon debutanten....

  SvaraRadera
 4. Anonym7:04 em

  Tycker CA att det är ett BRA ord?

  SvaraRadera
 5. Att debutanten finns och är alldeles äkta det kan jag i a f försäkra, hon presenteras med bild och lite cv.
  Sedan finns ju den där falangen som Anna-Lena Brundin anförde med bravur för några år sedan: att man genom att använda ordet fitta skulle återerövra det från dem som använder det som skällsord.
  Men den rörelsen kanske självdog?

  SvaraRadera
 6. Anonym12:57 fm

  Men vafan. Bitterfitta introducerade en polare för mig för typ ett år sedan som ett trevligt och originellt übergrovt skällsord. Om det nu ges ut en bok kommer det bli mainstream och trist. Buu.

  SvaraRadera
 7. Anonym3:20 em

  Näpp .... Ca tycker INTE att det är bra! Sorry om jag var otydlig...

  SvaraRadera
 8. Kära Jiminy J - hur stort behov har man egentligen av ett übergrovt tillmäle? Jag tycker vi har så det räcker!

  SvaraRadera
 9. Ja men det är väl inget att förvånas över, fem seriösa(?) biblotikarier kallar sin blogg för bokhora om jag minns rätt.
  Hora och fitta är liksom helt comme il faut - numera, och nu höll jag på att lägga till något som jag inte lägger till.

  SvaraRadera
 10. Om ni saknar übergrovt tillmälen kanjag bjuda på några av mina.

  Käsekuche
  Rövenschnitzel
  Urinhöga(ar)

  Alla tre känns väldigt sköna att utbrista vid ilska, förvåning och uppgivenhet. Dessutom är de ju känslösa så ingen borde känna sig förnärmad.

  Ang. boken
  Det låter som en intresant bok och den skulle nog tilltala mig om jag läste den. Men jag skulle bli oerhört förvånad om jag gjorde det, läste den allstå. Någonstans måste jag sätta ner foten.

  SvaraRadera
 11. Anonym1:15 fm

  Tack för ett gott garv, Vonkis! Rövenschnitzel ska jag ta till mig och förmodligen använda rätt ofta när det smäller till!

  SvaraRadera
 12. Anonym1:57 em

  Till J. Jillickers:
  För mig får du och Debutanten gärna behålla ordet som VÄLDIGT exklusivt om ni två ordfattiga trivs med det! Vem tänker du använda det om/till? Dig själv?

  SvaraRadera
 13. Kulsprutan
  Det var så lite så. Tänk att en skinkstek kan vara så bra att använda när man blir arg. :-)

  SvaraRadera