söndag, november 19, 2006

Knoppningstider

Det blir dåligt med forsythians gula kaskader i Skåne till våren.
Forsythiabuskarna, uppvisade i tv, blommar nämligen just nu, vilseförda av vårt nya väder, och då blir det inget fram i april eller maj, förklarar expertisen.
Samma öde går antagligen den förvirrade gullviva till mötes som står utanför vår port med en knopp på bristningsgränsen.

Men här hemma, inne hos mig, är det också knoppningstider.
Fast allt är i sin bästa ordning.
Det är nämligen novemberkaktusarna, en ständig källa till förundran, som följer almanackan troget. Tre stycken har jag numera i min ägo, alla tre är på väg att slå ut.

Jag skrev om den här snälla sortens krukväxt för ett år sedan, om miraklet att de faktiskt blommar om – enligt tidtabellen, dessutom. Och fick prompt svar från Humlan, som minsann visste besked. Så här skrev hon:
”Novemberkaktusar är en korsning av två olika sorters kaktusar och blommar om något av två villkor är uppfyllda: korta dagar eller kalla nätter. Låt dem stå ute på sommaren och ta inte in dem förrän det är risk för frost, svala nätter gör att blommorna kommer. Eller låt dem stå i ett rum där det inte är tänt på kvällarna, när dagarna blir korta går de i blom.”
Det stämmer. Igen.

Och så kommer här en verklig skrytomgång:
Hur många orkidéer med ”hemgjorda” knoppar i tror ni att jag har?
Gissa! En? Två?

Fel fel fel.
Rätt svar är åtta stycken.
Ofattbart men sant.
November är knoppningstider!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym6:50 em

  Du får väl passa på och njuta av forsythian och gullvivan nu då eftersom det verkar som om det inte är någon ordning på när det gäller almanackan och deras normalbeteende. Och jag gratulerar till både dina väluppfostrade julkaktusar och orkide-knoppar!
  Själv fyllde jag år i veckan och blev glatt överraskad av ett flertal blomsterarrangemang. Tyvärr är jag allergisk och sitter nu och tittar på allt det vackra med rinnande ögon och näsa trots antihistamintabletter. Imorgon måste jag nog flytta på dem, men de är så fina och gör mig så glad att det är ett jättesvårt beslut.

  SvaraRadera
 2. Anonym6:52 em

  Det ska självklart vara ett "dem" mellan på och när på andra och tredje raden.

  SvaraRadera
 3. Jag ser inget som blommar här, men jag tror det måste göra det, förhäromdagen sa Stephan "Nu blommar asfalten"! Och det i samband med att jag hängde upp tvätt.

  SvaraRadera
 4. Anonym1:32 fm

  Till både Klimakteriehäxan och Kulsprutan:
  Skrivs inte forsyNthia med n-et i namnet. Åtminstone är det hur jag stavar/t det. Och jag har alltid ansetts vara en fena på plantor - om man nu får berömma sig själv för något.

  SvaraRadera
 5. Nja, där håller jag inte med - jag är också lite lagd åt blomhållet. Så här står det i Nationalencyklopedin:

  forsythia [forsy´tia] subst. ~n forsythior
  ORDLED: forsythi-an
  • typ av växt med gula blommor på bar kvist ofta odlad som prydnadsbuske: ~n tillhör samma familj som ask, syren och liguster
  HIST.: sedan 1907; till namnet på den eng. botanikern W. Forsyth (1727--1804)

  SvaraRadera
 6. Anonym11:48 fm

  Jar har just kollat i min egen uppslagsbok och du har naturligtvis helt rätt. Så då tar jag tillbaks mitt tidigare inlägg och skäms för att jag har haft fel när det gäller namnet och under ett helt liv också!

  SvaraRadera
 7. Anonym2:54 em

  Hmmm .... En av mina orkideer "tvärdog" då den precis skulle till att börja blomma på den nya stängeln... Hmmmmmm.

  SvaraRadera
 8. Till Ca: Beklagar sorgen - och bättre lycka nästa gång! Och hör du Syrran, har du inget värre att skämmas för så tycker jag du kan vara glad ändå!

  SvaraRadera