lördag, september 29, 2007

Ursäkta, är detta vägen till Paradiset?

En riktigt grå höstdag har brett ut sig. Kompakta moln med regn i, vi måste ha lamporna tända fast det bara är lunchdags.

Det är precis en sådan här dag som man längtar till Porthemmet Beach. Då befinner man sig på Cornwalls absolut finaste sandstrand, där det aldrig blir särskilt kallt varken i luften eller i vattnet tack vare att Golfströmmen stryker förbi väldigt nära.
Palmerna susar över det ljumma, turkosblå vattnet, och isbitarna klirrar i drinkarna från strandbaren, drinkar blandade med färskpressad ananasjuice från odlingen strax bredvid.

Men Porthemmet har inte varit känt förrän alldeles nyligen, trots att det verkar finnas något där för alla att frestas av. I reklamen heter det att man kan äta bättre på restaurangerna här än på de flesta andra ställen, man lockar med sällsynta fåglar, topless-bad och nattliga kändisstinna partyn som aldrig tar slut. Lägg därtill att bara en liten bit ut från stranden finns ett unikt korallrev som gjort för att snorkla kring.

En hemsida på Internet blev det som fick engelsmännen att upptäcka Porthemmet. Bilarna har rullat i köer på motorvägen mot Cornwall. Folk har hållit utkik efter vägskyltarna, som de redan sett på nätet – alltid försedda med en ros, symbolen för ”naturskönt” i Storbritannien.
Förarna har bromsat in för att fråga lokalbefolkningen efter rätt väg, har gått in på mack efter mack för att kontrollera att de verkligen kommer att komma fram till det dittills okända paradiset.

På sajten står, speciellt riktat till dem som har svårt att hitta, att många i lokalbefolkningen förnekar all kännedom om den här fantastiska stranden, eftersom de vill ha den för sig själva.
Vilket kan få de sol- och badsugna att leta ännu mer frenetiskt.
Tyvärr kommer de aldrig fram.

Porthemmet Beach existerar inte på riktigt.
Allt är påhittat av Jonty Haywood, som konstruerade den här webbsajten för ett halvår sedan. Till viss del handlar det om en drift med folk som inte vet att ”emmet” är ett nedvärderande ord för ”turist” på Cornish, den lokala språkvarianten. Men allt är bara på kul, ingen baktanke finns, säger Haywood.

Faktum är att vi svenskar faktiskt haft vår egen Porthemmet Beach. Minns ni?
Det var Dagens Nyheter som för några år sedan hade ett stort uppslaget resereportage från en plats där allt var ljuvligt, inte bara klimatet och omgivningarna, utan också prisnivån. Och platsen hade vi tidningsläsare aldrig hört talas om tidigare.

Jag var en av dem som tände. Fast jag hade inte tid att läsa den långa artikeln redan på morgonen, utan rev ut den för att spara den till kvällen – för det där stället skulle vi ju åka till, det stod helt klart så snart man hade läst den korta lilla pufftexten på förstasidan.

Det blev kväll den där dagen. Och jag läste visserligen artikeln, men utan det där glödande intresset jag känt till frukost.
För dagens datum var första april, och Paradiset fanns bara i fantasin.
Besviken? Jo visst.
Men en vacker dag kanske vi verkligen kommer att upptäcka det sanna semester-Paradiset? I alla fall något att drömma om i höstdiset.

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: The Independent

4 kommentarer:

  1. För några år sen åkte maken och jag på bilsemester till GB. Vi hade spanat in Cornwall - men... trafiken går ju i snigelfart och själva resandet skulle ha tagit för lång tid, så det blev några dagar i New Forest i stället. Samt hos vännerna i Brighton.

    Men visst är Cornwall en dröm för mig - och kanske får det förbli det. Man måste ju ha nåt att längta till också...

    SvaraRadera
  2. Bara du längtar till riktiga Cornwall och inte till Porthemmet så är det väl bara att längta på - en vacker dag kommer du kanske fram!

    SvaraRadera
  3. Anonym10:34 fm

    För mycket sand...

    SvaraRadera
  4. Anonym6:06 em

    Cornwall är jättefint, jag var en hel dag där i våras, se:
    http://earthseablog.wordpress.com/2007/05/03/a-preview-of-summer/
    Och DN-artikeln, den gick jag förstås på fastän researrangören hette Primo Aprile travels. Tyvärr sparade jag den inte (jag har annars dille på urklipp) men om nån har den kvar kan ni väl scanna in den?

    SvaraRadera