lördag, januari 19, 2008

Bokfemma i stormens öga

Fönsterrutorna skallrar. Trädkronorna far fram och tillbaka, fåglarna verkar ha infört flygförbud. Inga flanörer vandrar längs Årstaviken, himlen är kompakt grå och den som måste ut tar sats och springer genom byarna till busshållplats eller bildörr.

Men sitter man stilla med vänster fot i högläge befinner man sig i stormens öga – platsen där lugnet råder, platsen dit inga vindar når.
Det är helt enkelt så, att det är perfekt sjukskrivningsväder som råder. Man behöver inte tycka synd om oss som ordinerats vila och stillhet, vare sig anledningen är en rejäl förkylning eller en liten fotoperation.
Och få saker passar bättre än böcker.

Veckans bokfemma
, som vanligt påbjuden av Malin, har ”senaste” som ledord. Här kommer min, i elfte timmen men ändå:

1 och 2. “On Chesil Beach” av Ian McEwan. Den bok jag senast läst ut Dessutom den jag senast köpt, så det blev en dubbelträff på den! Inhandlad i London, där WH Smith varje vecka har en pocket till halva priset. Bara att slå till. Och det här är faktiskt en riktigt originell roman, värd att rekommendera. Handlar om en bröllopsnatt som knappast liknar andra.
3. ”Luftslottet som sprängdes” av Stieg Larsson. Min senast påbörjade. Hade sparat tredje och sista delen i Millennium-serien tills jag visste att tid fanns. Det är en sidvändare, precis som de två första delarna, har bara upplösningen kvar!
4. ”Om boxning” av Joyce Carol Oates. Den bok jag senast blivit påmind om som lämplig kandidat för omläsning. Den kom upp i teve häromdagen, jag har haft den i hyllan sedan den var ny, men minns den inte särskilt väl. Men Oates, som jag uppskattar rent generellt, och jag är båda fascinerade av boxning, så det är bara att plocka fram den igen.
5. ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” av Linda Olsson är den bok jag senast köpt och gett bort. Räknar iskallt med att få låna den, snart…

7 kommentarer:

 1. Säg upp bekantskapen om du inte får låna "Nu vill jag..."! Den missunnar man ingen. Underbar bok!

  SvaraRadera
 2. Anonym4:54 em

  Under många år har jag haft väldiga svårigheter, att kunna koncentrera mig på att läsa någon bok - jag som en gång var en bokslukare!
  Nyligen fick jag i alla fall i min hand Håkan Nessers "Människa utan hund" och undret skedde - jag sträckläste boken! Spännade deckarroman, där ingenting är förutsägbart, men ändå känns det mesta väldigt vardagligt och bekant!
  Rekommenderas verkligen!

  SvaraRadera
 3. Anonym1:59 em

  ´Sju sorters småkakor´ - senast studerade bok, för en som aldrig tidigare varit intresserad :o)

  Allvarligt talat håller jag just på med min senaste påbörjade bok som är "The Kite Runner" av Khaled Hosseini, tidigare rekommenderad av Häxan. Jag läser, ryser, gråter och funderar en hel del. Otroligt läsvärd.

  Blås inte bort i stormen!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Anonym2:17 em

  Finns ´Nu vill jag sjunga dig milda sånger´ i pocket? ISBN-nummer har den väl? Det låter som om man kanske blir "snyftnödig" när man läser den, eller? Vad är temat?
  Jätteintresserad.


  Lenas syster

  SvaraRadera
 5. Hej Kulsprutan! Linda Olsson är förvisso svenska till ursprunget och hennes bok finns i pocket - men man ska veta att den är skriven på engelska (hon bor i Australien) och originaltiteln är "Let me sing you gentle songs".
  Vill du ändå läsa den på svenska så har Bonniers gett ut den och här är numret:
  ISSN 99-0307595-2
  Kul att drakflygaren fångat dig! Sen väntar hans nästa - "A thousand splendid suns"!

  SvaraRadera
 6. Hoppsan, blandade visst ihop två kommentarer. Men ni kan väl dela upp mitt svar rättvist mellan er?!?

  SvaraRadera
 7. Anonym6:48 em

  A Thousend Splendid Suns är redan inköpt och ska avnjutas mycket snart, men tack för påminnelsen i a f.

  Kulsprutan

  SvaraRadera