lördag, januari 05, 2008

Godnatt, Slas!

Stig Claesson, Slas, är död. Han blev 79 år gammal men jag undrar om han ändå inte var väldigt mycket yngre, åtmnstone inuti.

Han har varit en av våra allra mest produktiva författare, lite ojämn för all del, men nästan alltid läsvärd. Dessutom var han en begåvad tecknare, gjorde sina egna bokomslag och separata målningar dessutom - ett porträtt på Monica Zetterlund är en klassiker.

Har man inte läst något måste man bara läsa "Vem älskar Yngve Frej?", för den är oförglömlig - blev också lysande som teve, med Janne "Loffe" Carlsson och Allan Edwall i huvudrollerna. Kanske kommer den i repris nu, som en synnerligen välförtjänt hyllning?

Slas kan man också lyssna på. Han har själv läst in ett antal av sina böcker. Och jag behöver inte anstränga mig för att höra hans röst: sträv, stockholmsk, eftertänksam, klurig, rent av rolig. Slas i ett nötskal.

Copyright Klimakteriehäxan
Om Slas i DN här och i SvD här.

7 kommentarer:

 1. Ja Yngve Frej är ju en klassiker. Svårt att välja en favorit av honom. Han har ju skrivit så många.

  SvaraRadera
 2. Minns hans barnprogram. Den karaktäristiska rösten och de, som jag då tyckte, fula gubbarna.
  Lärde mig uppskatta dem långt senare.

  SvaraRadera
 3. Anonym8:48 em

  Aj aj... de gamla gubbarna försvinner en efter en. Synd det!

  SvaraRadera
 4. Anonym6:52 em

  jag läste hans skämtteckningsböcker mest på 70-talet

  SvaraRadera
 5. Anonym7:19 em

  Min favorit, är "samtal på ett fjärrtåg, den läser jag lite nu och då. Och jag blir på så bra humör varje gång! Skratta och Ler...

  SvaraRadera
 6. Min favorit, är "samtal på ett fjärrtåg, den läser jag lite nu och då. Och jag blir på så bra humör varje gång! Skratta och Ler...

  SvaraRadera
 7. Ja "Samtal..." är också lysande! Och Knut K Selma Johansson... och "Henrietta ska du också glömma"... men han har skrivit så mycket att jag absolut bara läst en liten del.

  SvaraRadera