fredag, februari 15, 2008

Fondas fitt-storm

Det är storm i Amerika. Fast egentligen i ett vattenglas.
Och alltihop är Jane Fondas fel! Samt fittans.

Jane Fonda var gäst i en av morgonsofforna i teve-kanalen NBC nyligen. Tillsammans med författarinnan Eve Ensler hade hon bjudits till ”The Today Show” för att prata om ”The Vagina Monologues” som gått på scener runt om i världen sedan premiären för lite mer än tio år sedan. Nu är det jubileum och jubel för framgången.
I Sverige har Kim Anderzon spelat stycket, då med titeln ”Viva Vagina”.

Mycket har hänt sedan Ensler intervjuade drygt två hundra kvinnor i olika åldrar och ur olika samhällsskikt om deras syn på vaginan. Intervjuerna utgör grunden till den dramatiserade texten.
Men en sak har inte ändrats: man får inte använda ordet fitta (cunt) - åtminstone inte i amerikansk teve.
Fast det gjorde Jane Fonda. I direktsändning. Katastrof! Folkstorm uppstod.

Genast ombads hon förklara sig, sa att det var namnet på en del av pjäsen och att en avsikt med att uppföra den är att återerövra ”the c-word”, tvätta bort ful-stämpeln på ordet fitta.
Todays programledare bad hur som helst publiken om ursäkt, och ”the c-word” klipptes bort innan programmet sändes på USA:s västkust – det finns gott om tid att redigera på grund av tidsskillnaden.

Faktum är att vi har ju haft den där debatten också här i Sverige. Kim Anderzon drog stor publik till ”Viva Vagina”. Anna-Lena Brundin brukade få sina åhörare att med hög röst skrika ”fitta” när hon pläderade för precis samma sak: ta tillbaka ordet som har gjorts fult, hävda att det står för något fint, för något att älska och respektera.
Vi har väl inte kommit så värst mycket längre än i USA på den här punkten tror jag. Har diskussionen inte rent av stannat av helt och hållet?

Men ambitionen i projektet måste man hysa sympati för. Med rötterna i monologtexten har nu en hel rörelse växt fram i USA, ”the V-movement” – för att bekämpa våld (violence) mot kvinnor och flickor. 50 miljoner dollar har man samlat ihop för att stärka kvinnors position.
I april (den 11 och 12) intar gänget enorma Superdome i New Orleans och högtidlighåller ”the V-day” för tionde gången. Ett rejält stjärnuppbåd ställer upp, hävdar kvinnans rätt att försvara allt som finns under kjolen och kräver att den rätten respekteras vart än i världen man kommer.

Då kommer också Jane Fonda att än en gång framföra vagina-monologen.
Och då får hon säga fitta. Och kan räkna med dånande applåder för det.
Fast den dag då hon får säga "the c-word" i amerikansk teve verkar oändligt långt borta.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym7:16 fm

  Fast våld brukar det inte vara några problem att visa i amerikansk tv.

  SvaraRadera
 2. Nä men de e ju SKILLNAD de ju.................
  :-(

  SvaraRadera
 3. Niemis Populärmusik från Vittula översattes inte till finska, utan fick byta namn...

  SvaraRadera
 4. Och vad blev då Vittula i finsk version??? översatt, alltså!

  SvaraRadera
 5. Anonym7:55 em

  Hej ! Jag reagerade också på detta engagemang över Jane Fondas uttalande och tog också upp det i min blgg genom att riva ur nyheten ur DN i fredags. Här i Sverige är det ju könsord med t o m i barnprogrammen.

  SvaraRadera