måndag, februari 04, 2008

Tafsa inte på semlan!

Fettisdag i morgon.
Den dag då man definitivt äter den: semlan, fettisdagsbullen eller hetväggen, vad man nu väljer att kalla den.
Skapelsen ska bestå av en vetebulle, mandelmassa och vispgrädde. Den innehåller dessutom gruvliga mängder små saker som kallas kalorier och som har en benägenhet att fastna på kroppen på den som hänger sig åt dagens traditionella njutning.

Fast man ska inte ta för givet att alla älskar semlor lika hett som Ture Sventon. När jag var liten tyckte jag till exempel inte om mandelmassa, när Maken var barn vägrade han vispgrädde. Nu är vi båda stora och äter snart sagt allt, alltså också mandelmassa och vispgrädde… och det har satt sina spår… nog om det. Men förr i världen fick vi var och en på sitt håll specialsemlor, där den otäcka ingrediensen hade uteslutits av förstående bagare.

Egentligen borde jag väl därför tycka att det är väldigt tillmötesgående och trevligt att en semla nu för tiden kan bestå av i princip vad som helst.
Men NEJ.
Det måste väl finnas gränser även för bagares anpasslighet? Någon känsla för vad traditionen kräver? Lite hänsyn till Ture Sventon?
Icke.

Denna fettisdag 2008 kan vi välja på fler varianter än någonsin: blåbärssemla, Norrlands-semla med hjortron, chokladsemla (ibland med apelsingrädde), karlsbadersemla, semla med saffransgrädde eller vit choklad eller Baileys (jag ryser!!!) eller hallon. Pavlovasemlor, Napoleonsemlor och semlor Black & White. Samt semmeltårta, vacker men så gott som omöjlig att skära upp. Och säkert några till.

Jag säger bara en sak: LÄGG AV! Kalla dessa bakverk för vad som helst, men inte semla! Tafsa inte på semlan! Det är helt ok att ordet i Finland står för en osötad bulle av matbrödstyp, för det har hetat semla där i evärderliga tider (och vår semla kallas följdriktigt för fastlagsbulle på finlandssvenska). Men man kan inte få våldföra sig hur som helst på saker och ting. Jag kräver RESPEKT för semlan!
Gott är det hur som helst. Med bulle fylld av mandelmassa och vispgrädde, alltså. Och så lite pudrat florsocker på locket. Punkt och slut.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Ture Sventon, Åke Holmbergs oförglömlige privatdetektiv, fyller sextio år i år. Han köpte sina semlor – temlor – på Rosas Konditori och hade en speciell burk – temmelburk – att förvara dem i. Första boken om Sventon ges ut på nytt i år, i sextioårspresent, så att säga. Totalt skrev Holmberg nio böcker om Sventon. Finns också som hörbok, inläst av Helge Skoog. Njutbart i alla åldrar!
En hyllning till Sventon bjuder Mats Gellerfelt på i dagens SvD - läs den här.
Bilden på semlan från Tasteline.
UPPDATERING
Nu har också DN uppmärksammat Herr Sventons bemärkelsedag!

Och ett PS till: Nu vet jag dessutom vad semla kallas för i Frankrike. På svenska klubben serverar man nämligen "Brioche fourrée à la paté d´amande et creme chantilly et saupoudré de sucre de glace". Alltså semla. Källa: DN.
Fler bloggar om just .

8 kommentarer:

 1. Anonym12:44 em

  Borde inte Ture Sventon kallat sig för Ture Tventon? För övrigt rekommenderar jag Gunnarsson temlor.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:01 em

  Ibland serverar vi släta bullar, mandelmassa och skål vispad grädde, så får alla göra sin egen semla efter egen smak :)

  SvaraRadera
 3. RF har rätt. Varför heter han inte Tventon? Att fiket heter Rota är dock klarlagt. Gunnarssons är dyrast i stan va? Bananza har varit bäst i test flera gånger, 28 spänn i år tror jag.
  Annars tycker jag Hanneles idé låter rätt sympatisk.

  SvaraRadera
 4. Håller fullständigt med dig - en semla är en semla, åtminstone när man köper den hos barn`n. Här i Halden säljer dom nåt dom har fräckheten att kalla för "svenske semler" som är fyllda med hallonsylt och vaniljkräm och grädde! Borde nästan kvalificera till en protest via UD...;-).

  SvaraRadera
 5. Bagar`n skulle det va, förstås!

  SvaraRadera
 6. Anonym3:22 em

  Jösses så märkvärdigt det blev på franska. Men å andra sidan krånglar de väl till det mesta när det gäller att förklara maträtter. I vilket annat land inkluderar man praktiskt taget alla ingredienser i á la carte-menyn?

  Kanske kan man bara peka på det man menar, semlan alltså?!

  SvaraRadera
 7. Anonym3:22 em

  Pâté

  SvaraRadera
 8. Nej, nej, jag kan inte laesa detta: det finns ju inte en enda semla inom naermaste 1000 mil - foermodar jag :-(((( medan ni har Norrlandssemlor med hjortron... och jag har ALDRIG proevat en saadan... det aer saa man vill graata, buuuuuuuuuuu

  SvaraRadera