torsdag, februari 21, 2008

Torsk på torsk igen

Jag var på väg mot disken med köttfärs och kycklingfilé till extrapris när jag såg den. Skylten som fick mig att tvärnita.
”Färsk torskfilé, vildfångad i norra Atlanten, 99 kronor kilot” stod det.
Motstå det den som kan, i tider när torsk är nästan lika förbjudet som grovporr på barnfilm. Jag kunde det inte, som ni förstår, nej, jag torskade direkt.

Fast inte vet jag vad det där ”vildfångad i norra Atlanten” egentligen berättar. Finns det tam torsk, numera? Odlad, det tror jag nog, men tämjd?
Hur som helst: jag slet åt mig ett par förpackningar med fina filéer, gömde dem under en påse med äpplen och ett paket hårt bröd och rusade mot kassan med snålvattnet rinnande.
Nu skulle det vankas torsk.

Väl hemma igen hade nog ingen sett det hemska bytet jag hade i kassen. Låste ytterdörren ett extra varv för säkerhets skull och satte igång.
En överhalning med pincetten för att garantera benfritt. Blandade ett ägg med lite lättmjölk i en djup tallrik, ströbröd och dinkelmjöl i en annan, spetsat med salt och vitpeppar. Panerade, stekte medan potatisen puttrade glatt. Citron till, och sallad förstås. Sedan var det bara att bjuda familjen till bords.

Ni vet hur det är när färsk fisk är som bäst: köttet liksom delar sig i vita små skivor, fasta, fina, läckra bitar som får paneringen att spricka upp.
Precis så var det.
Underbart gott. Vi gillar torsk allihop, fast vi nästan hunnit glömma hur det smakar.

För medan det har blivit så gott som omöjligt att uppbringa en bit torskrygg på finaste guldkrog – lyxkockarna har tagit sitt Ansvar För Miljön – så fanns den rara fisken plötsligt i butiken. Ute i havet lär den ju vara på väg att ta slut, men jag misstänker att den gick åt ännu fortare på Ica. En sak ska torsken veta medan den simmar iväg mot sin undergång: den är saknad av många.

Om jag inte har dåligt samvete när jag nu, helt egoistiskt, bjöd på torsk?
Jo, det är klart.
Det måste man ha efter att gjort något som hotar världens framtid och våra barns och barnbarns miljö och hälsa.
Men det bjöd jag också på den här gången.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Att du bara törs!!! Köpa torsk. :)

  Men visst är det sorgligt att det har blivit så här. Jag åt en helt underbar torsk med jobbet på Huvudsta gård för två veckor sen. Vi var på konferens och hade precis satt oss till bords när kyparen berättade att det skulle serveras torsk.....allt blev tyst kring bordet flera sekunder innan kyparen i andra andetaget berättar att den är odlad. Alla pustade ut. Det går inte att jobba på en miljöskola och åka på konferens och äta torsk. Men hjälp vad GOD den var!!! Precis som du beskrev. :)
  Vi får verkligen hoppas att den inte dör ut totalt och att odlingarna tar fart.

  SvaraRadera
 2. Men jag hörde i nåt debattprogram att fiskargubbarna själva påstår att det finns gott om fisk.... de var mycket upprörda att det sprids ett rykte om utfiskning...
  Vem ska man tro på?

  Jag minns när vi fångade määäängder av torsk ute i Gryts skärgård, fick åka extraturer för att frysa in på land efter att vi stått halva natten och rensat på bryggan ute på skäret.

  SvaraRadera
 3. Anonym4:37 em

  Jag tycker den är godast kokt, med äggsås till. Fast allra godast är stekt småmakrill med mycket dill!

  SvaraRadera
 4. Anonym8:35 fm

  Jag läste den här veckan, att man kan köpa "godkända" torsk som fångats mellan januari-april. Men var har jag läst detta? Måste kolla om det stämmer... Nu blev jag sugen på torsk. Nej jag går till frysen och tar en laxbit istället.

  SvaraRadera
 5. Anonym2:49 em

  Fiska själv, vetja! Skrev du inte att du bor vid vattnet?

  Kram!

  SvaraRadera
 6. låter såååå gott... mmmm. jag har oxp fiskfileer som väntar. men det var någon slags plattfisk så lika gott som din middag blir det väl inte. Men något ska väl gå att få till med denna firre oxå :)

  Trevlig helg!
  Kram
  Cattis

  SvaraRadera
 7. Lax är också jättegott! Till Anonym som tycker att jag ska fiska själv: nog för att jag sett abborre här i viken - men inte skulle den komma upp bara för att försökte locka den!

  SvaraRadera