onsdag, juni 04, 2008

Blindträff i bokhyllan

Hannele skickade mig en utmaning som jag nästan lyckats glömma bort. Men det är klart att man ställer upp – i alla fall när det är en så pass hanterlig uppgift som denna:
”Plocka närmsta bok och slå upp sid 123 och leta där upp den femte meningen och publicera därefter de nästkommande tre.”
En blindträff i bokhyllan, helt enkelt.

Går till boklagret, blundar och trevar bland ryggarna, som i ärlighetens namn inte alls bara står rätt upp och ner i snygga rader, utan mer liknar ett plockepinn-spel, eftersom inga fler volymer går att tränga in på rätt ledd. Bokstavsordningen, den en gång genomförda, haltar också betänkligt numera.

Och resultatet? ”Som om inget hade hänt”, memoarer av en av mina verkliga idoler, Povel Ramel. Det är faktiskt i morgon exakt ett år sedan han dog.
Men nej, den här gången svek han mig! Sidan 123 (och 122) består av en enda stor bild från första Knäpp Upp-revyn!

Nytt försök.
Ut kom ”John Hall” av Sophie Elkan, en av Selma Lagerlöfs (en idol till!) allra som närmast stående personer, och författare till böcker som sällan syns. Den här bygger på den sanna historien om hur John Hall den yngre under 1800-talets allra första år förskingrade den enorma förmögenhet han ärvde efter sin far, faktiskt en riktigt spännande berättelse.

Då letar jag upp rätt ställe – så här står det:
”I fönstret stod krukor med blommande balsamin och myrten. Över soffan hängde ett par porträtt i nötta förgyllda ramar. Det ena föreställde en vördnadsbjudande prost, det andra hans lika vördnadsbjudande prostinna.”
Mja, det där kanske inte gav er någon mersmak. Roligare än så är den absolut – men regler är regler, inte sant?

Copyright Klimakteriehäxan

Någon som vill göra om experimentet? Berätta det i en kommentar här, så att man har chans att kolla hur detta lilla "boklotteri" utfaller!

8 kommentarer:

 1. Oj, ”John Hall” av Sophie Elkan har jag hört talas om och har funderat på att börja leta efter boken, kul att du svarade på utmaningen!

  SvaraRadera
 2. Det var en ren sinkadus att jag fick syn på den för några år sen, i pocket. Underrubriken är "En historia från gamla Göteborg" så den kanske blir extra intressant för dig? Själv var jag väldigt misstänksam mot den, men blev klart glatt överraskad och läste ut den fort och lätt och gärna!

  SvaraRadera
 3. Anonym9:17 em

  Romanen om John Hall som lät bygga Gunnebo slott, skrevs av Sophie Elkan 1899 och finns också i en moderniserad version från 1993. Berättelsen om den stormrika släkten Halls uppgång och fall, nu ska jag ut och leta :)

  SvaraRadera
 4. Det är årg -93 jag har!

  SvaraRadera
 5. Anonym9:58 em

  hihi, jag hittade John Hall av Sophie Elkan hos Adlibris..

  SvaraRadera
 6. Ja men då så! (det här blev ju rena rama duetten!) berätta vad du tycker när du läst den - och Sonya Hartnett!

  SvaraRadera
 7. Det är så spännande att läsa om den här bokutmaningen, det är kul att se vad folk har i hyllorna hemma man får lite boktips, för min del blev det en ungdomsbok såklart för deras böcker står ju oftast inte i någon hylla :) ha en fin dag.

  SvaraRadera
 8. Zanna, jag hittar inte din post!

  SvaraRadera