måndag, juni 16, 2008

En glasögonorm bör sverka

Min första reservdel och min kropp har nu bestämt sig för att de gillar varandra.
Vilket betyder att det är fritt fram att skaffa nya glasögon, med styrkor anpassade till dagsläget.
Besöket hos optikern gjorde mig smått förbluffad: efter operationen ser jag nu riktigt bra med det öga som i hela mitt liv varit på gränsen till att bli ”bortkopplat av hjärnan”, eftersom jag varit så väldigt närsynt – men alls inte lika närsynt på andra ögat.

Bara att välja bågar och beställa, alltså.
Bara?
Å nej.
En sak har jag i alla fall lärt mig efter alla år som glasögonorm. Man kan få väldigt olika saker för väldigt olika mycket pengar. Så jag satte igång och sverkade runt (ja ni vet väl att Sverker Olofsson fått ett eget verb efter lång och trogen tjänst som konsumentjournalist?).

Hos den trevlige optiker som gjorde min synundersökning fanns ett stort utbud av märkesbågar, fast det var besvärligt att prova några, eftersom alla var inlåsta i glasskåp på grund av stöldrisken. Tittade runt lite, men var tvungen att hasta hem till tvättstugan. Blev i alla fall lovad rejäl rabatt på solglasögon, ifall jag tänkte beställa sådana också (det tänkte jag).

Gick så till en ny centralt belägen optikerbutik. Där fanns alla: Dolce & Gabana, Ray Ban, Gucci och Pilgrim, en liten överraskning, som dessutom hade snygga modeller. På stora skyltar i butiken stod det att man fick ett andra par, värt 1200 kronor, på köpet. Enkelslipade. Jaha, hur blir det då med priset om man ska ha progressiva? Killen lade pannan i djupa veck. Jag gick därifrån med hans visitkort i handen, på vilket det stod att jag fick 50 procent på den designerbåge jag tittat på (2500 kr) bara jag beställde två par.

Efva Attling är ju lite inne. Snabbkollade hennes, men de passade mig inte, så där gick jag aldrig in i några diskussioner.
Så tipsades jag om en annan firma som har kampanj just nu: tre glasögon får man, men man betalar bara för ett. Ringde. Jo, man fick nog räkna med att ett par progressiva går på minst 6000 och ofta mer, beroende på hur dyr båge man väljer. Och det tredje paret? Enkelslipat, inte något annat.

Nu har jag i alla fall beställt. Ett par för dagligt bruk, ett par med mörka glas, båda progressiva. Enhetspris i nyöppnad butik: enkelslipade 995, progressiva 1995 kronor, valfri båge ur hela deras sortiment (utan ”namn”, förstås). Fick lägga till 300 kronor för mörka glas på ena paret, det var allt. Smakdomaren följde med och har gett sitt godkännande.

Om två veckor är de redo för avhämtning.
Det är alltid oerhört spännande att hämta ut det där som ska bli en betydelsefull beståndsdel av ens ansikte under lång tid framöver. Man väntar lika otåligt varje gång, det går aldrig över.
Fast nog undrar jag varför det är så ordnat i Sverige, att man SKA vänta. På Kanarieöarna t ex köper man glasögon i specialistbutik och de levereras efter en dryg timme, med alla möjliga olika slipningar och ytbehandlingar, perfekt.

När jag så kommer hem, lättad över att ha fattat detta Stora Beslut, som den här gången trots allt inte tog rekordlång tid, ligger en reklambroschyr på hallgolvet.
”Glasögon från 395 kronor, progressiva 895” – på nätet.
Kanske ett par till, då, att variera med efter humör, väder och kläder? För ännu är jag ju inte uppe i priset för vad ett par skulle kosta hos Fina Optikern!
Glasögonormar bör sverka (om de inte kräver Märken på bågarna, förstås).

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym8:35 em

  Närsynta jag använder även engångslinser (65% vatten, bekväma), när jag simmar, bastar, dansar. Det finns även progressiva engångslinser, kostar inte många kronor.

  Optikern tipsade, att jag behövde bara EN lins i det ledande ögat, då kan jag fortfarnde läsa utan läsglasögon, köra bil och annat.

  SvaraRadera
 2. Har testat progressiva linser, men tycker faktiskt bättre om glasögon. Jag är ju så himla van - har haft sedan jag gick i första klass!

  SvaraRadera
 3. Blev det dom på bilden? Snygga är dom iaf!

  Håller med om att det är svårt att välja bågar, man ska ju ha dom dag ut och dag in i flera år.

  Jag hatar annars att jag måste ha glasögon. Borde ta mig i kragen och samla ihop till en laseroperation...

  "A fellow four-eye"

  SvaraRadera
 4. Nej dom på bilden har jag haft länge, och trivts med. Nu blir det annat stuk :-) men jag skulle gärna kunna använda de här också parallellt, fast den optiker jag nu handlade hos sätter inte in glas i gamla bågar... så jag får leta upp nån annan!

  SvaraRadera
 5. Jag är också beroende, av två par. Ett progressivt och ett för läsning, så jag brukar hålla utkik efter de där rabattvarianterna. Senaste gången kände jag mig lätt lurad, för alla snygga bågar var förstås dubbelt så dyra som dem som rabatten gällde... Men jag gick inte på det - modet svänger lika fort som jag måste byta styrka. Jag hade gärna haft kvar min gamla o-bågade, men se! Då blev det dyrare...

  Den här gången är jag fortfarande efter ett år tveksam till om jag verkligen fick rätt slipning och styrka... men jag orkar inte gå dit och tjafsa och överbevisa (åhörde hur tufft en annan kund blev behandlad när hon påstod att hon fått fel...)

  Kanske väljer jag Ögon-Sten här i stan trots att han är mycket dyrare... jag vet ju att han kan ögon.

  SvaraRadera
 6. Anonym3:26 em

  Som liten var det alltid vånda när det var dags för byte av glasögon. Jag stod där och funderade länge.. Nu tycker jag att man ska ha flera glasögon att växla mellan. Idag köpte jag en läsglasögon hos OK i ny stil. Svart ram med lite glitter.. =)

  SvaraRadera
 7. Mina åldersögon (nåja) kräver glas snart sagt hela tiden. Något annat än progressiva är inte att tänka på. Jag köpte mina i den där kampanjen köp tre par betala för ett par, för ett par år sedan. Dyrt som stryk, men fint märke på bågen - jag har inte kommit ifrån sånt ännu, men snart är jag kanske stor nog att begripa att den goda synen inte sitter i märket på bågen:-)

  SvaraRadera
 8. (svårt att simma med glasögon, tycker jag :)

  SvaraRadera