onsdag, juni 11, 2008

En bit om sommarbett

Här sitter jag och kliar årets första myggbett.
Jag har tid med det nu, för min semester har brutit ut – och tur är det, för att klia myggbett kräver faktiskt både tid, koncentration och energi.

Egentligen går det ju ut på att inte göra någonting sägs det.
-Bara du struntar i det så slutar det klia, tröstar förståsigpåarna trosvisst.
Tack för tipset! Kanske är det ett bra råd. För somliga.
Det är bara det, att den som säger det har nog inte en aning om hur fruktansvärt ettrigt ett aldrig så litet myggbett kan vara.

Myggor väljer sina offer med omsorg.
I hela mitt liv har jag känt mig älskad, om av ingen och ingenting annat, så i varje fall av myggor, plus allt annat otyg som flyger omkring och bits, blodsugare av värsta sorten. Föga hjälper det att slå ihjäl så många man kan. Jag får dessutom i regel större kulor av de där betten än alla andra får. Och allra värst kliar de när man just gått och lagt sig. Precis när ögonlocken är på väg att ramla ner sticker det till, och så är cirkusen igång.

Alla tänkbara medel har jag prövat. Ett som faktiskt funkar någorlunda, men som kräver ytterligare blodvite, det är att riva av toppen på den där kulan tills det blöder och sedan pytsa i Vademecum. Svider helvetiskt, men kliandet brukar upphöra.
Rader med andra krämer och dekokter fungerar kanske en halv minut, sedan är det full fart igen.

Att köra in en nagel mitt i bettet, hårt, djupt och bestämt, kan också skänka en kort frist. Men det enda som inte orsakar nya skador och ändå har effekt, det är, har jag nu utforskat, att hålla något riktigt kallt mot stället där myggan tagit sig sitt skrovmål, hårt och länge.
Alltså uppsöker jag inte sällan frysen på nätterna så här års, för att fiska ut en isbit som sakta får smälta mot det kliande området.

I natt blev det kris, för isen var slut, men då tog jag en fläskfilé i stället, det gick det också även om den var lite mer skrymmande och aningen svårare att passa in i rätt läge mot kroppen.
Nu gäller det att komma ihåg att fylla vatten i isfacket. Fast det finns djupfryst kyckling att ta till också, ifall nöden är stor.
Det är praktiskt med en välfylld frys. Också mot myggbett.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Prova vanlig receptfri cortisonkräm. Det brukar funka. Det finns (fanns?) också en australiensisk smörja som hette "Stop itch" som var väldigt bra men jag har inte sett den på några år. "After bite" från apoteket kan också vara ett alternativ.

  Hälsningar från rutinerad mygg&knottnärboende.

  SvaraRadera
 2. Har testat cortison. Och After Bite. Och nåt som säljs i Grekland. Nåt spanskt. Och några sorter till. Stop itch ska jag köpa på raken om jag ser den, det är ju så svårt att ha is med sig i handväskan eller fickan!

  SvaraRadera
 3. För att inte tala om hur läskig en fläskfilé kan bli i väskan en varm dag...

  Jag vill se en bild från när du vaknade med en halvkokt fläskfilé i sängen!

  Skämt åsido: jag blir inte biten av myggor, men av stress får jag klåda som nästan tar kål på mig. Jag spolar ben och fötter med iskallt vatten tills jag blir bedövad... På vintern går jag barfota i snön och kramar snöbollar - för det kliar på händerna också.

  Men - om jag inte stressar, då slutar det klia.

  SvaraRadera
 4. Testa att gnida med groblad, så att du får lite saft på bettet, tog bort smärta och svullnad efter bistick. Fast jag är inte speciellt älskad av myggor, har de annat att välja på, undviker de mej..

  SvaraRadera
 5. Anonym8:09 em

  groblad är GRATIS, slarviga människor hittar dem i gräsmattan

  SvaraRadera
 6. Jag river tills det blöder, jag kan inte låta bli. Sen ser jag ut som en bucklig kopparkastrull. Som tur är får jag sällan myggbett numera - de blåser bort där vi bor.

  Grattis till boken förresten! Inte visste jag att du var den du är. Jag kommer ihåg att du var projektledare för 24 minuter, SVT 24 när jag intervjuades där av Elisabeth Hedborg, hösten 2003. Kul!

  SvaraRadera
 7. Inte visste jag att fläskfilé var bra mot myggbett. Tänk att man lär sig något nytt varenda dag. En ny huskur kanske.....:-)

  Nu är jag inte så fast för myggbett men jag har en psoriasisjukdom som sätter sig under fötterna och mest på sommaren. Och det kliar kan jag lova. Då hjälper det också med att kyla ner det nästan till fryspunkten.

  SvaraRadera
 8. Anonym8:04 fm

  Jag gjorde misstaget "toppa" mig med trimsaxen och nu ser mitt huvud som en knottrig golfboll.

  Mygg är en plåga.

  SvaraRadera
 9. Där ser man, vi är många som lider av detta sommarens gissel! Men för all del Ingela ta nu inte mitt tips om fläskfilé alltför bokstavligt - jag går inte till sängs med den, Bloggblad, det skulle ju kunna uppfattas som rent perverst :-D
  Hannele, groblad har jag inte sett på länge, bra för att stoppa blodflöde vet jag, nu ska jag testa mot myggbett också, bara jag hittar rätta grönskan.
  Och hej till Helena V H - klart att jag kommer ihåg dig, och som du väl sett brukar jag kika in på den blogg ibland. "24 minuter" var en rolig programserie att göra och jag tror att publiken oftast också hade glädje av den.
  RF, trösta dig med att håret väl i a f växer ut - och betten brukar klia lite mindre mot slutet av sommaren när man blivit liksom vaccinerad!

  SvaraRadera
 10. Anonym8:56 fm

  Ser fram mot fläskfilé till kvällsmiddag!

  SvaraRadera
 11. Alsolgel! Finns i små praktiska tuber på apoteket. Myggor älskar att tugga på mig så jag kan bli rejält myggbiten ibland, men alsolgelen hjälper verkligen! Den är lite smidigare än att kånka runt på fläskfilé också :-)

  SvaraRadera
 12. Anonym10:27 fm

  Får också stora kliande bett av myggor. Mitt bästa tips, för snabb lindring, är att stryka på outspädd Salubrin och vänta en stund. Har man klöst sönder bettet, så får man räkna med att det svider extra en stund innan det blir bättre.
  Annars ger också antihistamintabletter lindring!

  Tipset med groblad passar också väldigt bra om man bränt sig på brännässlor.
  Gnugga snabbt stället med groblad eller något annat stort blad, så brukar svedan försvinna utan att bränna i flera timmar!

  SvaraRadera
 13. Skulle inte drömma om att ta en filé av något slag som klådstillare.

  Möjligen en påse odefinierbara till färs avsedda älgbitar.

  SvaraRadera