söndag, augusti 17, 2008

Klimakteriehäxan i teve

Klimakteriehäxan har gjort teve-debut.
Det skedde i förmiddags, i TV4:s Nyhetsmorgon söndag.
Vi klev in och tog plats vid samtalsbordet, Alexandra Charles, Malena Ivarsson och jag. Lite såg det ut som Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, fast den bruna färgen var utbytt mot rosa.

Visst, jag kan sägas ha en sorts teve-vana, men den består ändå mest i att jag befinner mig i ett kontrollrum och varken syns eller hörs.
Jag brukar lugna nervösa gäster, peppa programledare, kolla (gång på gång!) hur namnen ska stavas, att titlarna blir rätt, i vilken ordning vi ska avhandla frågorna som vi planerat för programmet osv.

Det är fullständigt annorlunda att själv vara inbjuden för att sitta i rutan.
Och jag begick ett gruvligt misstag inför Klimakteriehäxans teve-framträdande.
Var bortbjuden i går kväll, det är ju alltid trevligt att umgås med sympatiska vänner. Men i all vänlighet erbjöds kaffe, när klockan redan dragit sig över 22-slaget. Kaffe är ju gott, så jag drack en rejäl mugg. Vilket jag inte skulle ha gjort.

Inte för att jag entydigt törs påstå, att sent koffeinintag alltid hindrar mig från att sova. Fast nog har det hänt, nog har jag tänkt att alla de som hävdar att sambandet är garanterat faktiskt har rätt.
Naturligtvis kan jag inte svära på att det var kaffets fel den här gången heller, men se sova, det var det inte tal om, trots att kudden var mjuk, sängen skön och rummet svalt.

Framåt femtiden, det hade redan börjat ljusna utanför fönstret, slumrade jag väl ändå in till sist. Klockan åtta brakade väckningen loss.
Om jag var pigg? Om jag sovit klart? Om jag fått all den skönhetssömn en mogen kvinna behöver? Du vet redan svaret: nej.

Klart att jag var nervös, också. Tankarna snurrar, det vet jag att de gör även i skallen på den som mer eller mindre rutinmässigt kliver in i en så kallad ”soffa” för att tycka till om ett eller annat. Vad ska man säga, vad kommer man att hinna få ur sig, kommer det att bli tokigt eller tråkigt eller bara FEL? Och VAD SKA MAN HA PÅ SIG?

Klädfrågan kan naturligtvis anses fånig, men det är den inte, för ”fel” kläder kan ta bort allt tittarintresse från det kloka en gäst eventuellt kan tänkas ha att föra fram.
Nu blev jag Tant Gredelin. Och den uppmärksamme tittaren snappade förhoppningsvis upp att det finns en bok som jag skrivit. Fast boken syntes aldrig, det var en miss (hade jag varit lite iskall hade jag lyft upp den, den låg ju på bordet! men det kom jag på för sent!)
Sömnbristen – som ordnat praktfulla ringar under ögonen – gjorde den duktiga sminkösen ett hederligt arbete med.

Efter åtta minuter var klimakteriet ett passerat stadium – det stadium då man kommit till insikt om att tiden då man är underbar och älskad av alla, den är förbi.
Men det är då det är dags att ta för sig, att våga pröva nytt, att ha kul trots att man kallas ”gammal”.
Trots - eller möjligen tack vare - att man är en Klimakteriehäxa!

Copyright Klimakteriehäxan

Se inslaget i Nyhetsmorgon söndag här.

10 kommentarer:

 1. Jag såg dig faktiskt i förmiddags (zappade till programmet av en ren slump) och tyckte att du gjorde bra ifrån dig. Minns inte vad du hade på dig men det du sa lät riktigt bra! :)

  SvaraRadera
 2. Om jag såg så fräsch ut när jag inte har sovit ordentligt vore jag glad. Jag vore glad om jag såg så fräsch ut punkt.

  SvaraRadera
 3. Tack Pumita!
  Ack, Morgondimma, det önskar jag med... sminköser är duktiga! För jag var dyngtrött och såg dyngtrött ut innan jag fått "hjälp"!

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att du la in en länk så jag fick se - jag tittar aldrig på tv på morgnarna. Jättekul att få se och höra dig, och jag håller med de andra om att all trötthet verkade bortsopad.

  Det var uppiggande att se tre damer mitt i livet, fräscha och snygga och kloka, det är alldeles för få sådana som får komma fram.

  Att jag är trött på att ungdomskulten går så långt att det snart är barnungar som tar hand om det mesta i teve/radio, det har du hört förr...

  I vardagslivet har jag inga problem med att vara äldre, men ibland när jag hör de yngre säga: i din generation... i din ålder... då förstår jag att de tycker att jag hör till en annan ras. Och detta när jag just börjat tuffa till mig och vågar sätta ner foten och vågar ta plats...

  (Sen att det är en nackdel när det gäller t.ex. att få manus utgivna... är en annan sak. Lovande små tanter...? Näe, vi satsar på nån ung lovande istället...)

  SvaraRadera
 5. Missade dig, men såg att du var på tv inne på 4:ans hemsida. Tyvärr så har jag så segt bredband här på landet så det hackar sig fram stötvis, inspelningen.
  Jag ska lyssna när jag åker hem igen.

  SvaraRadera
 6. Du gjorde ett jättebra framträdande och faktiskt så syntes boken en snabb glimt i början.

  Tycker förstås att det gick för fort och att ni kunde fått mer tid.

  Visst är det här året med kvinnor mitt i livet som syns:
  Underbara Meryl Streep i Mamma Mia
  Tjejerna i Sex And The City
  Madonna fyller 50
  och så nu vår egen härliga blogghäxa på TV!! :-)
  Bra jobbat!
  NU ska jag beställa din bok.

  SvaraRadera
 7. Ville bara berätta att Mr. Linky är uppe med bild nu. Det andra var bara instruktioner. :)

  SvaraRadera
 8. Tack för glada tillrop - vore ju himla kul om böckerna ginge åt! fick just påpekat för mig att den faktiskt ligger upp på adlibris hemsida, bra pris: 117 spänn. Som ett litet tips bara ...

  SvaraRadera
 9. Anonym10:02 em

  Kul att du har en blogg, uppmärksammade den i samband med tisdagstema och reagerade på bloggnamnet den här gången eftersom jag såg dig i TV och tyckte att det var bra och intresset för din bok väcktes. Jag skall snarast införskaffa boken och anser jag att den också är bra så tänkte jag att det kommer väl att kunna bli en bra "gå-bort-preeent" till likasinnade.

  Skall bara säga att jag tycker att de som var med dig och mer TV-vana kunde ha bjudit dig på mer tid istället för att uppfyllas av det egna jaget.

  SvaraRadera