onsdag, augusti 06, 2008

Viktigt, sant - och läsvärt!

Tidningen Taras nya nummer kom ut i affärerna i går, och jag rusade förstås iväg för att köpa den, eftersom jag fått veta att min bok recenserats (välvilligt!) av tidningens bokexpert.
Recensionen kan du läsa här om du vill!
Men så ser jag att en annan nyutkommen bok, av helt annat slag, också finns med. Det är ”Kvinnorna på 10:e våningen” av Karin Alfredsson, som får inte mindre än fyra välförtjänta t i betyg.
Den boken har faktiskt jag också hunnit läsa!


”Kvinnorna på 10:e våningen” är Karin Alfredssons andra bok. Hennes första, ”80° från Varmvattnet”, fick Svenska Deckarakademiens debutantpris. Jag skrev om den här på bloggen. I den romanen fick vi följa med den svenska läkaren Ellen Elg till Afrika, där ett av många problem som speciellt rör kvinnor är illegala aborter.
”Allt viktigt i den här boken är sant” understryker hon, i båda böckerna, som kallas ”dokumentärthriller”.

Den här gången är Ellen Elg på nytt uppdrag, i Vietnam.
Det är ett land som författarinnan känner väl efter många och långa besök, och det märks i texten.
Karin Alfredsson har hittat sin egen nisch som inte bara är spännande historier, utan som också har ett budskap. Kvinnornas situation är det som intresserar henne och hon lyckas levandegöra deras liv i länder långt bort från vår svenska vardag så att det känns som om man varit där själv.

I Vietnam är trafficking och prostitution utbredda, och kunderna är inte sällan tillresta vita män som kanske rent av förefaller arbeta för att främja landets utveckling. På det stora sjukhuset, där Ellen Elg jobbar, dör oväntat många nyfödda redan minuterna efter förlossningen. En sexmisshandlad flicka utan pengar vägras vård. Samtidigt finns tecken som tyder på att den högste chefen förstärker sin lön på olagligt och upprörande sätt.

Ellen Elg tar egna initiativ, sticker ut både hakan och näsan – och har hela tiden dåligt samvete gentemot sitt eget barn och sin medföljande make, som ändå verkar stå ut. Om han fortsätter att finna sig i att hustrun mest jobbar och överlåter resten åt honom, det återstår att se.
För det kommer fler böcker om Ellen Elg från Karin Alfredssons skrivarstuga, som ligger vid en vik av Mälaren. Det är något att se fram emot.

”Oerhört initierad dokumentärroman” skriver Taras bokredaktör Kerstin Särneö och summerar ”spännande och viktig”. Bara att hålla med!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Karin Alfredssons böcker tar upp ett tema som i allra högsta grad intresserar mig. Tack för tipset!

  Hennes första finns i pocketupplaga.

  SvaraRadera
 2. Anonym10:53 fm

  Grattis till din egen "välvilliga" recension!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Åhhhhhh, den boken bara MÅSTE jag läsa! Jag har "80 grader från varmvattnet" hemma i bokhyllan och den har jag nästan läst sönder, så bra är den. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Tack Kulsprutan!
  Susanne och JR, ni kommer bergsäkert att gilla den nya boken också!

  SvaraRadera