lördag, augusti 16, 2008

Madonna - pigg för sin ålder

Det hålls ett ordentligt 50-årskalas någonstans i England i dag, får man anta. Ett party där ingenting saknas och där gästlistan får Nobelfesten att framstå som en enklare syjunta med anonyma förortsbor.

Födelsedagsbarnet går allmänt under sitt artistnamn Madonna, och hon har visat förr att hon vet hur man firar – hennes senaste (sista?) bröllop med britten Guy Ritchie var en praktfest utan like. Och nog är hon värd att hylla, denna energiska stilikon som vet att ta för sig, som gång på gång visar att hon inte bara är en korkad och sexig popbrud som kan dansa.

Men ”Like a Virgin” är hon förstås inte riktigt längre, 50-åriga damer är sällan det. ”True Blue” är förhoppningsvis också ett stadium hon lagt bakom sig. Det är åratal sedan någon undrade ”Who´s That Girl” när hon dök upp, ”You Can Dance” konstaterades redan tidigt i hennes karriär. Hennes liv blev mer ”Like a Prayer” när hon började med Kabbala-läran, som fascinerar henne –”I´m Breathless” kanske syftar på det?

Att ”Erotica” tillhör hennes (alldeles legitima, förstås!) intressen har bland annat speglat sig i hennes ofta utmanande scen kostymer. Fast hon har varit naken också, det är man ju gärna när det drar ihop sig till ”Bedtime Stories”, med en och annan historia som kan vara ”Something to Remember”.

Så blev hon ”Evita” på vita duken och fick en hel del kritik, fast jag för min del gillar den filmen. En ”Ray of Light” i biomörkret. ”Music” har det i alla fall handlar om hela tiden, men ”American Life” bytte hon mot brittiskt. Skickligt har hon undvikit att låta massmedia komma henne och familjen in på livet sedan hon gjorde filmen ”In Bed With Madonna”.

Insynen har stannat vid ”Confessions on a Dance Floor” och hon har också viskat ”I´m Going to Tell You a Secret” i publikens öra, men så värst mycket giftiga detaljer har fansen ändå inte fått nys om.
Nu kanske hon sadlar om, som en mogen människa som står ”på livets middagshöjd” som det brukade heta förr i världen.

Hennes senaste album som kom i år heter nämligen ”Hard Candy” – sug på den!
Ja något ska man väl en nybliven 50-åring trösta sig med. Hon är definitivt pigg för sin ålder ... fast skivomslaget för ju inte tankarna direkt till Karamellkungen precis ...
Grattis, Madonna, det är du värd!

Copyright Klimakteriehäxan

PS Om du undrar – så fick du här titlarna på alla Madonnas utgivna album, i kronologisk ordning, men bara ett par av filmtitlarna! Och DN:s Fredrik Strage har bakat en födelsedagstårta åt idolen - kolla här.

6 kommentarer:

 1. Häftig kvinna, viktigt att våga ta för sig.

  SvaraRadera
 2. Håller med! Vilket jobb hon lägger ner denna 50 åriga kvinna!
  kram!

  SvaraRadera
 3. Hon är oförskämt häftig och energisk! Lite avis blir man.

  SvaraRadera
 4. Hon är såååå bra! Både på scen och i andra sammanhang. Glömmer aldrig när hon blivit mamma och satt och ifrågasatte varför Kristian Luuk i svensk TV lät sitt lilla barn titta på TV.
  Heja Madonna tänkte jag då. :)

  Nu ska jag snart se på DIG på TV 4 här på söndagsmorgonen. Det ska bli kul.
  Heja K-häxan!! :-)

  SvaraRadera
 5. Tänk om alla kvinnor kunde haft möjligheten att utveckla sin speciella talang som Madonna!Undra hur många "Madonnor" vi har som aldrig blev "ngt".
  Såg precis TV-4 inlägget.Bra men det var inte lätt för dig och få syl i vädret med dina två panel kompissar!
  (Läser din bok just nu.Fyllde 51 och är i perfekt ålder! på flera sätt!)
  Tack för intresant läsning både här och i boken!
  Raija

  SvaraRadera
 6. Anonym2:23 em

  GRATTIS - till TV-4 programmet!
  Och ett litet grattis till Madonnan
  som fyller och säkert firar storartat. Men jag tycker att ditt framträdande var större!

  Lenas syster

  SvaraRadera