fredag, augusti 29, 2008

Visa mig din bokhylla och jag vet vem du är!

Första gången hemma hos en ny bekant går min blick ofelbart till deras bokhylla. Jag kollar inte bara vad som finns i den (förutom böcker!), jag noterar vilket sorteringssystem man använder, mäter mängden med ögonen och kan dessutom inte låta bli att lägga märke till hur pass lästa volymerna ser ut – är det pocketböcker som blivit fransiga, har de inbundna spruckit i ryggen?

Ibland tycker jag rent av själv att jag intresserar mig lite väl mycket för andra människors bokhyllor. Vill man ha sina souvenirer där måste det ju vara helt OK, den som bara har deckare har väl i alla fall haft kul med alla mordgåtorna, och den som har mest Proust och Kafka och Tranströmer platsar naturligtvis i kultureliten …

På den tiden vi tittade på hus och lägenheter kunde det hända att jag helt glömde de viktiga frågorna om stambyten och mögelkollar, eftersom jag fastnade framför raderna av intressanta bokryggar i hyllorna, som om litteraturen skulle ingå i köpet eller rent av bli en avgörande faktor. Men vad vore en bostad utan böcker? Oinredd, skulle jag vilja påstå!

När det gäller själva ordningen bland böckerna tillhör jag alfabetets vänner. Blev lite paff när jag häromdagen träffade en av mina mest inbitna bokvänner, som just flyttat – och ställt in alla sina pocketböcker i färgordning, med regnbågen som förebild. Hur hittar man då något, undrar jag? Andra ställer in sina böcker efter storlek. Men var och en måste ju få bli lycklig på sin fason, här handlar det om personliga prioriteringar som inte lämnar utrymme för kritik.

Dock är det alldeles uppenbart att jag inte är ensam om att vara fascinerad av vilka böcker som andra människor köpt på sig, läser, läser om och sparar. Den som visar mig sin bokhylla visar också vem han eller hon är, och det är ju alltid spännande, eller hur?

Det finns nämligen en sajt på nätet där allt går ut på att kolla in andras bokhyllor, diskutera det som står i dem, recensera och hitta tips om nya läspärlor.
bookrabbit.com (där man också kan köpa böcker) lägger folk ut bilder på sina hyllor och man får snabbt överblick: här har vi en chick litt-fan, här en deckarvän, en annan koncentrerar sig på klassiska kärleks-romaner, någon har idel fantasy.

Nu tror du förstås att mina bokhyllor finns avbildade på den där sajten, men icke. Om jag skulle visa dig dem som de ser ut just nu skulle jag avslöja jag alldeles för mycket om mig själv ...
Total oordning råder, utrensning pågår – och jag törs verkligen inte engagera mig i detta, risken att fastna är på tok för stor för en boknörd som jag!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Välkommen hem till mej :)
  Då har du att göra ett tag... Svårt med ordning ibland, jag försöker samla samma författares böcker på samma ställe, men helt plötsligt är en bok för hög... Trädgårdsböcker... hamnar ibland ämnesvis, rosor på samma hylla. Och så vill jag kanske inte beblanda mej med makens böcker... Huvudsaken att jag vet och HITTAR, och det gör jag.

  När barnen var mindre och behövde olika böcker till skolarbete, hittade vi det alltid hemma. Lite impad av det är jag.

  SvaraRadera
 2. Här är en familj som består av två boknördar. Våra bokhyllor är sorterade på lite olika sätt (läs: rätt kaotiskt). Skönlitteraturen efter författare i bokstavsordning, facklitteraturen indelad i respektive fack och där är historielitteraturen dessutom indelad i tidsperspektiv eller annan tillhörighet. Kokböckerna delar hylla med handikapplitteraturen. Historieböckerna delar med musiklitteraturen. Däremellan står uppslagsverken. På kontoret trängs datalitteratur med foto-och fontlitteratur. Vid syhörnan finns ett litet minibibliotek som rör lapptäckesteknik och annan sömnad. Välkommen hem till oss och botanisera.....:-))) Eller som en lägenhetsspekulant undrade när vi visade upp vår förra lägenhet med samma bokkaos. Då tittade han på oss med stora ögon och frågade: "Vad jobbar ni med egentligen?"

  SvaraRadera
 3. Anonym7:43 fm

  Mina böcker vägrar att inrätta sig i bokhyllans "led". En gång om året tvingas dom tillbaka till sin ordinarie plats, både i kategori och författarordning. Resten av året ligger dom i stora högar utspridda över huset. Att åstakomma en/gång/om/året ordning kräver flera dagar, eftersom som jag ideligen fastnar i "just den" boken som jag har letat efter hela vinten.....fast det är så rogivande att städa i bokhyllorna, "dampa ihop" pärmarna så att dammet rycker, dra några drag med wettexduken och att inse att i dessa hyllor vilar en skatt. Det stora problemet är bara att vi har sådan platsbrist, ett rum enbart för böcker vore inte så dumt !...med stegar och feta skinnfotöljer stående vid brasan!

  Tack för din härliga blogg !
  Kia

  SvaraRadera
 4. Tack själv Kia, för att du hälsar på här!
  Cicki - en bekännelse: facklitteratur står faktiskt för sig, kokböckerna i närheten av köket - utan bokstavsordning... så alldeles konsekvent är jag förvisso inte!
  Hannele, man hittar märkligt bra i sin egen röra, men det kan bli knepigt ändå! fast, som sagt, så länge man är nöjd själv så är väl allt bra!

  SvaraRadera
 5. Anonym2:24 em

  Jag undrar vad du skulle tänka om du såg min lilla pyttebokhylla. Trots att jag läser mycket, sparar jag sällan på böcker, och då bara om det är en bok jag vet att jag absolut kommer att läsa igen. Men för det mesta ger jag bort dem när jag läst klart! Jag tänker liksom att vad är det för mening att en bok står och samlar damm, om den aldrig kommer att läsas om. Bättre då att den gör nytta hos någon annan.
  I min lilla hylla finns mestadels faktaböcker och referenslitteratur. Romaner har jag dåligt tålamod till att läsa.

  SvaraRadera
 6. Mina bokhyllor är ett fullkomligt kaos... men på något konstigt sätt hittar jag... men bara jag,

  SvaraRadera
 7. Anonym8:37 em

  Ojoj - det beror allt på vilken av mina bokhyllor man tittar i! I en står all engelsk fantasy och science fiction, i en annan alla mina gamla barn- och ungdomsböcker (bl a Malin, skyarnas drottning..)I "biblioteket" står svensk och norsk skönlitteratur i alfabetisk ordning, på ena kortväggen står faktaböcker..I en hylla står drama och poesi..Så säg mig, vem är jag??

  SvaraRadera