lördag, augusti 30, 2008

På modespaning för den tid som grytt

Bara en dag kvar av den sista sommarmånaden. På måndag säger almanackan att det är september och den tid som kallas höst har redan grytt. Då är det också dags för modevisning på Det Stora Varuhuset. Och jag var där! Måste naturligtvis kolla vad som ”gäller” – så nu vet jag!

Alla färger finns med i höstens modebild, om man ska döma av de trettiofem mannekängernas olika utstyrslar. Klarblått, turkost, gult, chockrosa och så, naturligtvis, svart, ibland grått. Kjollängderna är oftast i nivå med kanten på trosorna, åtminstone om man kör med boxer-modell. På benen heltäckande svart, på fötterna skyhöga klackar, en del inbyggda platåsulor – och för oss vanliga är det skönt att se, att även proffs har svårt att manövrera på de där höjderna!

Handväskorna är små, plötsligt, och make-upen dramatisk, inget för hemmabruk, direkt. Sedan är det det där med håret. Stora frisyrer, med inslag av illkrull typ misslyckad permanent, ibland i kombination med en slät svinrygg.
När det gäller smycken är det uppenbart att det är kedjor som gäller, långa och många kedjor ska det vara.

Grabbarna då? Jo då, iförda jättestora pälsmössor av ryssmodell, med byxor som smiter åt runt vaderna och som dessutom följer den kortkorta trenden på damsidan. Byxorna slutar högt upp så att skorna verkligen syns och man inte kan låta bli att undra om det är lillebrors kläder han lånat, så korta är byxbenen.

Vi som sitter där och trängs för att få en glimt av prakten hittar nog inte så värst många plagg att satsa på. Men något stickat verkar hyfsat bärbart, ”den lilla svarta” finns med – och den som prompt vill satsa på en buskort klänning kan naturligtvis välja att kalla det tunika och ta ett par byxor nertill.

Publiken är dock inte riktigt av samma slag som den som brukar skymta på de tjusigaste visningarna i Rom, Paris och Milano. Vi som väger dubbelt så mycket som tjejerna på catwalken, har firat många fler födelsedagar och som dessutom är någon decimeter kortare, vi dominerar, men applåderar snällt åt bengetterna. Det där konceptet med mannekänger som mer liknar vanligt, hälsosamt folk, det finns liksom inte. Dessutom konstaterar vi, att tjejerna går grymt inåt med tårna och lutar betänkligt bakåt – fast ingen trillar.

Senare på kvällen sänds finalen i Project Runway på TV3, en tävling för nya designers. En modeskapare säger, halvt på skämt får man hoppas, åt sina mannekänger att inte äta – ”stay thin, don´t eat”.
Det rådet var i alla fall inget vi som satt vid caféborden på NK lydde. Tvärtom var det god efterfrågan på dagens sallad (rökt lax) och caffe latte med en kaka till, som avrundning.

Vilket naturligtvis blev väldigt mycket billigare än att rusa upp på damavdelningen och köpa hem ett av dagens lyxplagg. Och med ett fortsatt kaloriintag i vardagstakt behöver vi över huvud taget aldrig fundera på att gå dit ...

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

 1. Intressant, då har jag köpt lite rätt i höst... men jag missade de superkorta kjolarna... kan kanske klippa av nån jag redan har...

  Att modellerna ser ut som de gör, har jag hört beror på att så många modeskapare föredrar pojkar - och bara tänker på såna kroppar...

  Jag tror snarare det beror på att det helt enkelt inte blir så många kurvor att sy. Jag har sytt en hel del kläder - och minns att det betydligt lättare att sy åt dottern medan hon var tunn och platt...

  SvaraRadera
 2. Anonym1:23 em

  Jag läste " bén- getterna" och undrade vilka djur du talade om?

  SvaraRadera