söndag, mars 15, 2009

Skräpmatsgenerationens dag

Har du varit en duktig konsument idag?
Det har jag.

Köpte köttfärs och djupfryst fisk, äpplen, gurka, spenat och soltorkade tomater. Förundras varje gång över hur dyra dammsugarpåsar är. Och så bar jag som vanligt hem mjölk och yoghurt, lite flingor och müsli till extrapris och, som en liten present till mig själv, en bunt papegojtulpaner.
Man måste väl högtidlighålla Internationella Konsumentdagen, som infaller just i dag?

Fast det är inte riktigt att storhandla som är tanken. Det finns ett påbjudet tema för konsumenternas egen dag 2009. Man vill uppmärksamma barn i en internationell kampanj med fokus på
”Skräpmatsgenerationen”. I vårt land är mer än vart fjärde barn överviktigt. En cyniker skulle kunna säga att de är i gott sällskap: 177 miljoner barn i världen riskerar att bli sjuka på grund av sin fetma.

Trots att absolut alla vet att det är hälsofarligt att trycka i sig chips, godis och läsk fortsätter vi och konsumerar ofantliga mängder av de där onyttiga produkterna. Resultatet låter inte vänta länge på sig.

Nu propagerar den internationella konsumentorganisationen för ett reklamförbud i alla olika massmedier från arla morgon ända fram till klockan 21. Det gäller i första hand reklam som riktar sig till barn upp till tolv år. Artister och seriefigurer ska inte heller få vara reklampelare för godis.

Meningen är att kommande generationer ska få bättre matvanor. Lätt är det inte, det vet vi som försökt. ”Alla andra får ju” – har ni hört den någon gång?
I vår familj vankades det, efter segt motstånd, chips men endast på fredagar och bara en liten påse. Läsk köpte jag inte på åratal. Till och med godis lyckades jag hålla undan i det längsta – jag och Maken smygåt väl när ungarna sov … Men det går inte att förneka att vi ibland hemföll till ett bekvämt stopp på närmsta hamburgerställe, med pommes frites.

Så växte de små upp till vecko- och månadspengnivå, det blev sommarjobb och egna inkomster. Där tog bromskraften hemifrån slut. Läskburkar och chipspåsar dök upp oavsett veckodag, och det var definitivt inte jag som stod för införskaffandet.

Numera köper jag kanske en påse chips om året. Läsk? Absolut, must är ett måste till jul och påsk. Godis? Hm. Svarar helst inte så ingående på den frågan.
Hälsan då?
Jo familjens äldsta väger för mycket, bägge två. Går inte att skylla på skräpmaten, men ändå.
Den yngre generationen ligger bättre till i viktstatistiken, så länge det varar. Verkar ju inte ha de bästa generna i det här avseendet åtminstone.

För läsk, godis och chips konsumerar de fortfarande, som goda representanter för den skräpmatsgeneration de tillhör. Fast Sonen, som numera har eget hushåll, har i alla fall gjort mig djupt imponerad. När han hade ny frys och jag undrade vad han lagt i den räknade han upp en hel del nyttigheter. Och så avslutade han uppräkningen med - spenat.
-Har du köpt SPENAT? flämtade jag, i ett milt chocktillstånd.
-Ja men det är ju gott!

Jo, det är ju det.
Ända in i skräpmatsgenerationen.
Ja må de leva uti hundrade år!

Tulpaner i alla former är i alla fall bra för hälsan, inte bara på Konsumentdagen, utan på alla dagar så här års! Garanterat kalorifritt, inget hot mot tänderna, bara plus! Klicka gärna upp bilden av mina papegojtulpaner i större format och n-j-u-t!
Vill du läsa mer om Dagen – gå till www.junkfoodgeneration.org

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Härlig läsning. Här har vi godisdag för ungarna på fredagar, trots att de är i övre tonåren. Maja...som är 15 föredrar naturgodis.

  Ja, det är intressant det där med mat. Vad man stoppar i sig och inte, och vad man bör undvika.
  Lycklig är man om det inte är så dyrt när man ska handla.:-) Kram

  SvaraRadera
 2. JAG SKITER I MELODIFESTIVALEN & HÖR SEN

  :o(

  *heterosexuell!*

  SvaraRadera
 3. Anonym7:55 fm

  Min kompis dotter kom till mig med en påse godis jag ska njuta av på min tågresa idag - jag blev naturligtvis jätteglad - och ännu gladare blev jag när jag såg att hon köpt naturgodis till mig. Hon hade ju verkligen tänkt till! Ha en riktigt skön vecka! Kramis

  SvaraRadera
 4. Anonym11:07 fm

  Jag vet inte om det hjälper att ha en godisfri uppväxt. Under min barndom och tidiga tonårstid fanns det varken skräpmat eller godis hemma. Läsk var det heller inte tal om, det var hemmagjord saft som gällde. Och hur ser mina matvanor ut nu? Ja, det är för sorgligt. Det är som om jag tar igen för allt skräp jag aldrig fick då. Nu frossas det i godis och läskeblask så det står härliga till.

  SvaraRadera
 5. Anonym11:45 fm

  Kokosbollar, geléhallon, messmör, julmust, Dajm, Japp, kanelbulle,
  kexchoklad etc
  Dom räknas väl inte som onyttigt godis, eller?

  Vad är ´naturgodis´(frågar en utlandssvenska)? Potatischips är väl naturliga och kokos och choklad tillhör ju också växtriket...

  Handla på bara - gör vi inte det går hela världens ekonomi åt helskotta!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Först o främst, härlig tulpaner...

  Sen är det nog så att man inte kan styra över barnen när de blir så pass stora och flyttar ut. Men innan dess är det vår förbannde plikt som föräldrar att lära våra barn att ha en sund inställning till mat.

  Med sund tycker jag inte att förbud är bra. Förbud skapar en nyfikenhet.... Bättre att ha en inställning till mat att det just ska vara BRA mat, inte skräpmat som tar 2 minuter i micron att värma.
  Godis är ok, i rätt mängd, min tjej (4,5 år) får välj 10 bitar varje lördag. Hon brukar äta 3!!!

  Vi äter god mat, ibland efterrätt, huvudsaken att mat är en njutning och att man lever som man lär.

  // Jannice

  SvaraRadera
 7. Helsnygga, vill också ha... hoppas du inte köpte lättmjölk.

  SvaraRadera